PET FILMOVA KOJE BI SVAKI LJUBITELJ ELEKTRONSKE MUZIKE TREBAO POGLEDATI!

 PET FILMOVA KOJE BI SVAKI LJUBITELJ ELEKTRONSKE MUZIKE TREBAO POGLEDATI!

Uzmemo li u obzir najnovije komplikacije oko epidemije koronavirusa i globalne kampanje za prevenciju njenog širenja, možda bi bilo prigodno izdvojiti pet najboljih filmova kada je u pitanju el. muzika. Ne u želji da vam odagnamo misli od vesti koje poslednjih dana dominiraju domaćim i svetskim medijima, savetujemo vas kako da, u nadolazećem periodu, ugodno provedete vreme kod kuće, prema preporuci nadležnih organa…

U ovom slučaju vas podsećamo na neke poznate filmske naslove o klupskoj kulturi, DJ-evima, noćnim izlascima i ostalim popratnim sadržajima. Neki su stariji i više od 20 godina, ali spadaju među one filmove koji se rado gledaju i nekoliko puta. A ako ste ih možda propustili ili jednostavno niste imali vremena, sad ga imate…

”24 HOUR PARTY PEOPLE” (2002.)

Britanska biografska drama sa elementima komedije prati muzičku scenu u Manchesteru, od kraja 70-ih do početka 90-ih godina. Centralna figura ovog filma je Tony Wilson i njegov uspon, od televizijskog novinara, do vlasnika izdavačke kuće Factory Records i kultnog kluba Hacienda. Film prati i muzičke karijere najznačajnijih mančesterskih bendova iz ovog razdoblja: Joy Division, New Order, Happy Mondays i dr. Dok likove svih muzičara u filmu tumače glumci, neki od njih se pojavljuju u epizodnim ulogama pa tako Paul Ryder iz Happy Mondaysa glumi izbacivača u Haciendi, a pravi Tony Wilson pojavljuje se kao voditelj TV showa ”Kolo sreće”.

”HUMAN TRAFFIC” (1999.)

Ovaj nezavisni britanski film danas uživa kultni status među milenijalcima i neretko ga uspoređuju s ”Trainspottingom”. Radnja se temelji na društvenom životu petero 20-godišnjaka, njihovo sazrevanje i međuljudski odnosi, a smeštena je u okruženje kontra kulture post-rave scene i rekreativno konzumiranje ”vikend droga”, na relaciji Cardiffa i Londona. Zanimljivo je da se u ulozi Pabla Hassana, voditelja kluba Asylum pojavljuje Carl Cox. Po uzoru na ”Trainspotting”, redatelj Justin Kerrigan je, prošle godine, najavio snimanje nastavka ”Human Traffica” – 20 godina kasnije. Zasad još nije poznat datum njegovog izlaska, a otkriveno je samo da će light-motiv filma biti Brexit.

”BERLIN CALLING” (2008.)

Najnoviji naslov sa ovog popisa, ”Berlin calling”, odličan je i verodostojan filmski prikaz živopisne berlinske scene koja prati zgode i nezgode izmišljenog berlinskog muzičara i DJ-a, Ickarusa (tumači ga Paul Kalkbrenner). Nakon jednog intenzivnog vikenda, Ickarus se budi u psihijatrijskoj klinici, a njegov lifestyle odjednom postane vrlo problematičan. Film prikazuje brojne lokacije u četvrti Friedrichshain-Kreuzberg, žarištu berlinske scene te nekadašnje popularne klubove Bar 25 i Maria am Ostbahnhof.

”IT’S ALL GONE PETE TONG” (2004.)

Ova britanska ”doku-komedija” spada među najpoznatije naslove, dosad snimljenih, DJ filmova. Radnja se temelji na liku i delu izmišljenog DJ-a Frankiea Wildea, koji je u filmu predstavljen kao najveća svetska DJ zvezda. Frankiea leta provodi na Ibizi, ostatak godine nastupa širom sveta, a njegov život iz snova prekida spoznaja da počinje progresivno gubiti sluh. ”It’s all gone Pete Tong” je inače fraza među londonskim clubberima koja bi, u slobodnom prevodu, značila ”sve je otišlo k vragu”, a osmislio ju je, nedavno preminuli, Andrew Weatherall, dok je pisao za svoj fanzin ”Boy’s Own”. Pete Tong jedan je i od producenata ovog filma, u kojem se, nakratko i pojavljuje, kao i Carl Cox, Fatboy Slim, Tiësto, Paul van Dyk i dr.

”GROOVE” (2000.)

Film opisuje događaje jedne noći, tokom izlaska na ilegalni rave party ”Groove”, u napuštenom skladištu u San Franciscu. Među 200-tinjak okupljenih ravera, kroz party nas vode braća David i Colin Turner kojima se, nakon konzumacije ekstazija, noć pretvara u seriju pustolovina, popraćenu njihovim oscilacijama u raspoloženju, emotivnom stanju i pogledima na svet. U ulozi headlinera na rave partyju pojavljuje se John Digweed, a pored njega i neka poznata imena s lokalne DJ scene poput Foresta Greena, WishFMa ili Polywoga.

IZVOR: Mixmagadria.com

Avatar photo

Autor: Igor