Dimensions, jedan od najcjenjenijih festivala elektroničke glazbe u Europi, nakon osam uzbudljivih godina prošli je tjedan najavio oproštaj od tvrđave Punta Christo.

Dimensions, jedan od najcjenjenijih festivala elektronske muzike u Evropi, nakon osam uzbudljivih godina prošli je vikend najavio oproštaj od tvrđave Punta Christo.

Po posljednji put Dimensions će povezati rubove sfere elektroničke glazbe te ujediniti tisuće posjetitelja iz cijeloga svijeta u pet uzbudljivih festivalskih dana. Između 28. avgusta i 1. septembra u Pulu tako stižu zvezdana imena kao što su Jeff Mills, Omar-S, Hunee, Larry Heard aka Mr Fingers Live, Nina Kraviz, Peggy Gou, Paula Temple, Joy Orbison, Gilles Peterson, Call Super, Zip, Mr Scruff, Andrew Weatherall, Craig Richards i mnogi drugi.

Tradicionalni spektakularni koncert otvorenja u povijesnoj pulskoj Areni, u kojoj smo zadnjih godina uživali u imenima poput Grace Jones, Massive Attacka i Kraftwerka, dat će i ove godine uvodni ritam cijelom festivalu. U 8. Dimensions festival nas tako uvodi vodeća figura techno glazbe, glazbeni inovator i “tehnički čarobnjak” – Jeff Mills, kojem će se na jedinstvenoj pozornici Arene pridružiti jedan od najuzbudljivijih bubnjara prošlog stoljeća – Tony Allen, voditelj Fela Kuti benda, kojeg su Fela Kuti i Brian Eno proglasili ocem afrobeata. Novu dimenziju plesne glazbe pokazat će Objekt, koji će izvest pjesme sa zadnjeg hvaljenog albuma u posve novom live izdanju. Arenu će do kraja publici omiljeni Hunee svojim house i disco izborom, a uskoro će biti objavljeno ime još jednog specijalnog gosta. Ulaznice po najpovoljnijoj cijeni za koncert u Areni po cijeni od 270 kuna su krenule u prodaju, a mogu se naći u Entrio sistemima.

Na ostatku popisa prvog vala izvođača nalaze se house, electro, techno, acid, DnB, ambient i jazz imena iz cijeloga svijeta. Na kultnu Moat pozornicu, penje se Hessle Audio tim u punom sastav; Ben UFO, Pearson Sound i Pangea, a na tragu prošlogodišnjih odličnih nastupa vraćaju se Batu i tri kraljice plesne scene: Peggy Gou, Nina Kraviz i Helena Hauff. Originalni selektori Andrew Weatherall, Vladimir Ivković i Identified Patient ponudit će čudnu i predivnu mješavinu žanrova; od post punka i krautrock do techna. Nakon kratke pauze na Dimensions se vraća britanski techno pionir Blawan, koji će kao i njegov sunarodnjak Call Super držati pozornost publike do ranih jutarnjih sati. Craig Richards, dugogodišnji rezident kultnog londonskog Fabrica pružit će još jedan nezaboravan cjelovečernji set s Nicolas Lutzom. Ostala techno imena uključuju detroitske legende Octave One u live setu, Paulu Temple, Skee Maska, Shanti Celeste, Peach, Karen Gwyer, Object Blue, Saoirse, Afrodeutsche, SPFDJ i nezaobilaznog domaćeg Petra Dundova.

Uz Dundova u velikom oproštajnom partiju sudjeluju i ostala regionalna imena, a ovaj put to su Ilija Rudman, ABOP, Jan Kinčl & Regis Kattie, The Fogsellers, Igor Komlinović, Volster, Mislav, Pytzek, Labud i Mimi.

Ljubitelje housea zasigurno će oduševiti nastupi Giles Petersona, Omar S-a, Jane Fitz, Ciel, Josey Rebelle, a za oproštaj od tvrđave u Pulu stiže house legenda iz Chicaga – Larry Heard aka Mr Fingers. Ne zaboravljajući na fanove electra Dimensions ponovno pozdravlja šampiona detroitskog zvuka DJ Stingraya, uz kojeg se na tvrđavu penju DJ Bone i DMX Krew, te electro pionir Radioactive Man s posebnim live showom. Zip, koji obrazuje ravere još od 80-tih počastit će festival svojim vrlo rijetkim nastupom, i to u posebnom showcaseu etikete Perlon gdje će nastupiti Fumiya Tanaka i Binh.

U nešto dubljim tonovima plivat ćemo s d’n’b pionirima dBridgeom, Fixateom, Skepticalom i SP:MC, Mumdance će nas provesti kroz cijelu paletu od grimea do techna, a šefu Deep Medi etikete i velikom prijatelju festivala – Mali se pridružuje Commodo u istraživanju dubstep žanra. Children of Zeus, trenutne soul zvijezde u usponu vraćaju se na festival, kao i ljubitelj vinila Mr Scruff, te ljubitelj afričkog disca i soula Awesome Tapes From Africa. Londonska jazz ekipa Steam Down Orchestra prvi put će se pojaviti na festivalu.

U prodaji su najpovoljnije regionalne festivalske ulaznice po ceni od samo 400 kuna za četiri dana i noći impresivnog programa 8. Dimensions festivala, a mogu se naći u svim Entrio sistemima.

Avatar photo

Autor: Igor