Victor Ruiz: Moja muzika je veoma lična – energična, ali i duboka, snažna, ali melodična i uvek dolazi iz dubine mog srca!

 Victor Ruiz: Moja muzika je veoma lična – energična, ali i duboka, snažna, ali melodična i uvek dolazi iz dubine mog srca!

Autentičnost i prepoznatljiv zvuk, karakteristike su brazilskog tehno superstara Victora Ruiza,  koji će ovog petka po prvi put nastupiti u beogradskoj Barutani.

Te večeri pridružiće mu se: Marko Milosavljević – strastveni kolekcionar ploča i miljenik klupske publike i Kid Kimi – koji propagira poseban muzički spektar, dok u svojim setovima eksperimentiše sa najrazličitijim žanrovima, dokazujući da di-džejing ne zna za granice.

Ulaznice su u prodaji putem Cooltix onlajn platforme, kao i na prodajnim mestima Gigs tixa i Ticket visiona, po ceni od 890 dinara za parter i 1390 dinara za VIP terasu.

Victor Ruiz brzo je postao prepoznatljivo ime u tehno krugovima, budući da je muziku puštao na najvećim događajima i festivalima na svetu. Njegovi nastupi su nezaboravni, a jedan je i od najcenjenijih producenata ove muzike, za kojeg kažu da je konačno pronašao svoju zavodljivu stranu. Njegove produkcije imaju futuristički ton, koji je istovremeno uzbudljiv i plesan. Rodom iz Sao Paula, Victor Ruiz preselio se zbog muzike u Berlin, a kasnije u Amsterdam. 

Victorova prva sećanja vezana za muziku su omiljeni izvođači njegove majke, The Beatles, ABBA i Eric Clapton, koje je slušao vikendima, pored bazena. Iako se muzikom bavi još od detinjstva, ljubav prema elektronskoj muzici došla je nešto kasnije. Prvu bas gitaru dobio je 1998. godine i od tada Victor Ruiz svira i stvara. U početku je sav fokus bio na rokenrolu i hevi metalu. Prekretnica u njegovom muzičkom ukusu, gde je osetio konekciju sa elektronskom muzikom, bila je pesma Around The World od Daft Punk-a. Ta numera promenila je njegovo viđenje elektronike, to je bio prvi put kada je zapravo bio impresioniran elektronskim zvukom i kada je ta vrsta muzike zadobila njegovu pažnju. Tek 2006. godine, Victor počinje da producira elektronsku muziku iz zabave. 

Kada sam spoznao i razumeo jednostavnost i snagu tehna, tada sam se zaljubio u taj zvuk. Poprilično je interesantan bio taj proces jer sam morao da se odučim od drugih muzičkih pravaca, kako bih shvatio na koji način zapravo mogu producirati elektronsku muziku. Takođe smatram da se moja verzija tehna ne slaže sa interpretacijom istog, barem ne onako kako ga vidi većina ljudi.

Victorov jedinstven i prepoznatljiv zvuk svoju pozadinu pronalazi u rokenrolu. Zbog svog muzičkog bekgraunda, samu muziku vidim potpuno drugačije, naročito kada je reč o tehnu. Moji uzori uticali su toliko na mene, da su stvorili od mene ono što sam danas i njihov zvuk reflektovao se na moju muziku – ističe Ruiz. 

Godinama unazad Ruiz je poznat po visokokvalitetnoj produkciji, zbog koje je veoma cenjen na tehno sceni. Njegovi neoficijalni editi klasika su veoma popularni i predstavljaju vrstu omaža muzičarima koji su uticali na njega, dok su sastavni deo Ruizovih nastupa. Neki od najpopularniji su Breathe od The Prodigy, Children od Robert-a Miles-a, Everything Counts od Depeche Mode i Teardrop od Massive Attack. Victor kaže da je to njegov način da oda počast ovim umetnicima i njihovom uticaju na muziku. Zahvaljujući zvaničnim remiks izdanjima za velika imena elektronske scene kao što su MOBY, Stephan Bodzin i Dubfire, mnogo puta je sa svojim melodičnim zvukom dostigao prvu poziciju na Beatport-u.

Praktično ne slušam tehno kod kuće, pa su samim tim najveći uticaj na moj rad došli od strane svakog benda i izvođača koje sam slušao, od Johnny Cash do Dubfire, preko Slipknot do Justice. Apsorbujem muziku i pokušavam da sve to primenim kroz moj zvuk. Ako obratite pažnju, moje trake uvek imaju elemente koje ih izdvajaju, zbog kojih su drugačije od drugih. To je zbog uticaja drugih muzičkih žanrova. Ne razmišljam kao većina elektronskih artista. 

Na pitanje kako bi opisao svoj zvuk, Victor odgovara: To je teško! Kao da pokušavam da opišem sebe. Moja muzika je veoma lična. Mogu reći da je energična, ali i duboka, snažna, ali melodična i uvek dolazi iz dubine mog srca. Svoju muziku smatram produžetkom sopstvenog bića. To se ne može tako jednostavno opisati, morate to doživeti.

Kakav nas set očekuje ovog petka u Barutani, zavisi od niza faktora, ali deo onoga što klaberi mogu očekivati je sledeće: Muziku za svoj DJ set biram na osnovu publike, raspoloženja, okruženja, a i vremena. To zavisi od mnogih stvari, zaista. Uglavnom je to uvek tehno, ali ako osetim da mogu da odem u drugu dimenziju, jednostavno ću otići. Volim da rizikujem, izazivam publiku. Nekada to uspe, a nekad ne, ali smatram da svi moramo izazivati i sebe pomalo, kako bismo se razvijali. 

Avatar photo

Autor: Igor