10 klubova koje smo izgubili 2016.!

 

Hteo to ili ne, neminovno se u tebi već pokrenuo proces rezimiranja, rastavljanja i sastavljanja, prosejavanja pouka, lekcija i sećanja i mozak na autopilotu već obrađuje podatke proteklih 50 vikenda i odlučuje šta će zadržati kao bitne informacije, a šta će prekriti mahovina i šaš zaborava.

 
Pitaš li one mudrije koji su na planeti mnogo duže od tebe da ti daju recept za srećan život često ćeš kao centralnu misao čuti da zadržiš lepo i zaboraviš ružno ili tužno. Ali prisećanje stvari koje su nas možda ražalostile nije nužno emocionalno hendikepirajuća neproduktivna šetnja reminiscencijama, Ponekad je znak poštovanja i naklon svemu lepom što je očekivano ili manje očekivano stiglo do svoga finala. Pa je ElectronicBeats.net odvojio vremena ne bi li okupio desetak klubova koji su u prethodnih 12 meseci zatvorili vrata i pozdravili se od svojih zajednica.
 
1. ARMA17 (Moskva, Rusija)
 
Arma17 ono je što je globalna clubbing sfera nazivala ruskim Berghainom jer je širio istu energiju podijumom, čvrsto držao lestvicu moskovskih noći elektronskog pulsa i ostao veran sebi do poslednjeg partyja.
 
2. Golden Pudel (Hamburg, Njemačka)
 
Ova lokva zlatni sjaj je izgubila zbog velikog požara koji je u februaru zahvatio klub, da bi se nakon toga uvukla u dugi proces obnove i planova za novo otvaranje. Uključen je na listu jer je još zatvoren, ali nova godina bi mogla doneti i novo škripanje šarki po završetku obnove.

 
3. Dance Tunnel (London, Engleska)
 
Možda nema jednaku reputaciju kao fabric, ali istočnim Londonjanima ovaj mračni underground klub će zaista nedostajati zajedno sa svojim dubstep FWD >>> partyjima.
 
4. Pratersauna (Beč, Austrija)
 
Jedan od tri kluba na popisu iz centralne Europe, Pratersauna je po svedočanstvima Bečana bio jedan od najuticajnijih bečkih klubova elektronske muzike koji je ikada postojao.
 
5. The Shelter (Šangaj, Kina)
 
The Shelter je na sceni Šangaja bio najpoznatiji kao dom hip-hopa i techna, poprilično netipične kombinacije koja je unutar njegovih zidova bešavno funkcionisala poduprta lokacijom prenamenjenog skloništa od bombi po kojem je klub i dobio ime.
 
6. The Paradox (Baltimore, SAD)
 
Jedan od najstarijih na listi mistično nazvan The Paradox otvorio je vrata 1991. i u svojoj istoriji koja seže četvrt stoleća poslužio je kao centralna osovina oblikovanja noćne scene Baltimorea.
 
7. Air (Tokyo, Japan)
 
Jedno od tajanstvenijih zatvaranja upravo je Air u Tokyju koji se jednostavno zatvorio bez objašnjenja sa porukicom zahvalnosti svim svojim patronima koji su plesali u njemu kroz godine.

 
8. Studio 80 (Amsterdam, Nizozemska)
 
Amsterdam se nameće kao jedno od onih mesta na planeti koje stoji za slobodu i muziku, ultimativni  plesni grad, ali u poslednjih nekoliko godina gledao je zatvaranja velikih klubova čijoj listi se ove godine pridružio i Studio 80 nakon 11 godina delovanja.
 
9. FABRIC (London, Engleska)
 
Iako je služeno potvrđeno novo otvaranje u januaru 2017. fabric se mora naći na listi kao jedno od najdramatičnijih saga zatvaranja i borbe za klub koju smo pratili mesecima i koja je uvukla u bitku čitavu globalnu dance zajednicu. Ponekad klub nije samo klub već simbol mnogo većih ljubavi i povezanosti.
 
10. Space IBIZA (Ibiza, Španjolska)
 
Jedna od institucija koja stoji kao fizička manifestacija muzike je upravo Space koji je 30 godina pružao veselje posetiocima Ibize. Četiri puta je bio dobitnik Dance Music Awardsove nagrade za klub godine, ali jedna od najzapamćenjih stvari iz Spaceove duge istorije zasigurno će biti rezidencija Carla Coxa, Music Is Revolution, koja je oderala punu dekadu i po.

Avatar photo

Autor: Igor