10 Najboljih house dokumentaraca svih vremena

 

House muzika ima nasledje kakvo nema ni jedan drugi žanr dance muzike. Rodjen u Čikagu osamdesetih, ovaj pravac se proširio na Detroit, Njujork, V. Britaniju, Pariz, Južnu Afriku i sve destinacije izmedju, i, nekih 30 godina kasnije, dotakao je svaki aspekt popularne muzike koju poznajemo. Evo i 10 najboljih:

 

10. The Chemical Generation 

    

Boy George nas vodi kroz priču kako su acid house,rejv žurke i konzumiranje narkotika zajedno “u paketu” stigli u Veliku Britaniju krajem osamdesetih i početkom devedesetih. U jednom momentu Boy George pita autora Irvine Welsh-a (autor Trainspotting-a), “Šta misliš, da li bi acid house bio tako popularan da nije bilo ekstazija?”

 

9. Inside House

     

Ovo je nisko-budzetni dokumentarac napravljen od niza intervjua, Intervjua sa DJ-evima kao što su Kerri Chandler, DJ Gregory, Jay-Jay, Dimitri from Paris. Vredi pogledati.

 

8. Slices: Theo Parrish 

   

Jedini dokumentarac na našoj listi koji obuhvata samo jednog DJ-a, Theo Parrish-a, ali je vredan pomena. “Kopajući” po vinilima sa majstorom Detroit house-a ovaj dokumentarac nas vodi u duboku analizu u to kako se muzička tehnologija danas povezuje i prevodi kao “pogodnost zamene za kreativnost”.

 

7. This Ain’t Chicago: UK House According to the Artists That Lived It

     

Naslov govori sve. Ovaj dokumentarac se odnosi na to kako je house muzika obuzela V. Britaniju krajem 80-ih početkom 90-ih. 

 

6. Paris Is Burning

     

Pre Madonine popularizacije plesnog trenda,mladi ljudi u Harlemu su već uveliko organizovali plesna takmičenja u dvoranama. Osnova i podloga većine pokreta na ovim takmičenjima je, naravno, bila house muzika.

 

5. From Jack to Juke: 25 Years of Ghetto House

     

Čikago je bio mesto rođenja house muzici. Ali Čikaški house je isto tako “izrodio” JUKE. Ovaj odličan dokumentarac objašnjava istoriju “jack,” “juke,” “booty,” i “ghetto” house-a sa DJ Gant-Man-om, DJ Superman-om, DJ V-Dub-om i mnogim drugima.

 

4. Real Scenes: Johannesburg

   

Najsavremeniji dokumentarac našeg izbora koji prikazuje kakav uticaj house muzika ima na Južnu Afriku danas. Film obuhvata sve, od starijih i poznatijih izvođača do mladih producenata koji od opreme nemaju ništa više od stare kopije Fruty Loops-a.

 

3. Maestro: The History of House Music & NYC Club Culture 

   

Maestro se fokusira na klubsku kulturu Njujorka i na to kako su klubovi The Continental Baths, The Paradise Garage, i The Loft pomogli da dođe do globalnog DJ fenomena, u rasponu od disko vrhunca 1970-ih do visina house muzike kasnih osamdesetih. Istaknuti su i neki klasični intervjui sa Little Louie Vega-om, Frankie Knuckles-om, i Tom Moulton-om uz iskazivanje poštovanja ranom donu house muzike Larry Levan-u.

 

2. Back in the House

   

Još jedan dokumentarac koji se fokusira na Njujorkšku scenu, počinje tamo gde  je Maestro završio u ranim devedesetim kada su Masters at Work izbacivali hit za hitom i Francois K’s Body & Soul parties bili centar andergraunda. Junior Vasquez, Danny Tenaglia, David Morales, Roger Sanchez predvodili su novi talas, uvodeći u “novu” produkciju talante ko što su Mousse T, Armand Van Helden, i Daft Punk.

 

1. Pump Up the Volume  

     

Pump Up the Volume je kompletna istorija house muzike sve do sredine devedesetih. Kroz dokumentarac nas vode legende poput Frankie Knuckles-a, Marshall Jefferson-a, Pete Tong-a, Jesse Saunders-a, Happy Mondays-a, vode nas od Čikaga do Londona i dalje…

Avatar photo

Autor: Igor