13 knjiga o elektronskoj muzici koje morate pročitati


Da bi se uhvatili u koštac sa već prostranim, raznolikim i dubokim okeanom elektronske muzike, važno je razmotriti društveni i kontra-kulturni kontekst njenog rođenja. Pulsirajuci izvor zivota je bila cinjenica njenog rođenja kao prvaka prikrivenih i izuzetih iz drustva. Međutim, potraga za njegovom biološkom muzikom se pokazala neosetljivom. Ni jedan žanr nije odgovoran za njegovu pojavu, iako su mnogi pisci pokušali da izazovu velike uticaje u plesnoj sceni.

Ove knjige pokušavaju prikazati potpunu sveobuhvatnu subkulturnu i muzičku sliku o tome koja je stvarna elektronska plesna muzika, šta je to i šta će postati.

   

1. ‘LAST NIGHT A DJ SAVED MY LIFE: THE HISTORY OF THE DISC JOCKEY’ BILL BREWSTER’

Počećemo sa klasicima Bill Brevster-a i Frank Broughton-a koji prati uspon DJ-a džokej džuboksa  1906. do masovnog kulturnog fenomena koji vlada danas. U knjizi se govori o bogatoj istoriji DJ-a u svim žanrovima “Northern Soul-a”, putem soundsystem kulture na Jamajci, do Detroit techna i svega između. Neizbežno dobro.

   

2. ‘DISCOGRAPHIES: DANCE, MUSIC, CULTURE AND THE POLITICS OF SOUND’ EWAN PEARSON AND JEREMY GILBERT

Pearson i Gilbert preuzimaju oprezno putovanje kroz house, hip hop, techno, drum’n’bass i garage kako bi probali izmeriti relevantnost rejva u savremenom društvu i procenili zašto je  elektronska muzika uopste pripadnica kontra-kulture. U kontekstu savremenih problema kao što su tehnologija, droge i žanrovi, knjiga povezuje muziku i politiku u zajedničku harmoniju. 

   

3. ‘HOUSE MUSIC… THE REAL STORY’ JESSE SAUNDERS

Jesse Saunders je pionir house muzike, odgovoran za ranu autentičnu muziku u emisiji “On and On”. Ovaj memoar sadrži priče o velikom, pokojnom Frankiju Knucklesu i Ronu Hardiju, i o tome kako su sredinom osamdesetih oblikovali novi žanr sredine 80tih, zajedno sa sadržajem nekih neobičnih priča o poznatim ljudima iz devedesetih.

   

4. ‘RAVE ART’ CHELSEA LOUISE BERLIN

Album sačinjen od plakata, pozivnica i članskih kartica, koji prati Berlinsku inicijaciju i pad celokupne supkulture. Berlin je od početka bio prisutan i knjiga je pratila kako dizajniranje plakata nije samo sastavni dio širenja informacija, već kako se iz toga razvijala umetnička dela. Spomenuto je emocionalnim i nostalgičnim citatima onih koji su bili tamo.

     

5. ‘LOVE SAVES THE DAY: A HISTORY OF AMERICAN DANCE MUSIC CULTURE, 1970–1979’ TIM LAWRENCE

Koreni dens muzike mogu se pratiti do ranih 70-ih i razvoja diska. Ljubav spašava dan: Love Saves the Day: A History of American Dance Music Culture, (1970–1979) Tima Lawrenca nije samo snimanje diska, već dokumentujući rastući kulturni uticaj koji je ovaj žanr sada posedovao. Lavrence je napravio neku vrstu “plesa” pod kojom se zasniva većina današnje plesne muzike, s obzirom na to kako je muzika oblikovala političku klimu nekih od najvećih društvenih pokreta poslednjih godina.

   

6. ‘CLASS OF ’88: FIND THE WAREHOUSE. LOSE THE HITMEN. PUMP THE BEATS’ WAYNE ANTHONY

Ponovno oslobađanje uvida Acid House-a iz slavnih dana od strane jednog od najvećih organizatora ilegalnih rejv žurki – Wayna Anthonija, takođe predvodi tabelu Genesisovih ozloglašenih žurki. Njegov izveštaj se ne odnosi samo na kolektivno pozitivne vibracije, već na otmice, nasilje i gangstere koje organizatori uzimaju za otkup. Definitivno kategorija “must read” knjigu.
 
   

7. ‘THE HAÇIENDA: HOW NOT TO RUN A CLUB’ PETER HOOK

Ukoliko razmišljate o otvaranju noćnoga kluba, u tome slučaju ovo je odlični obrazovni alat. Iako se ne planirate upustiti u dance vode, ovo je pravi uvid u pokret acid house muzike i svih prepredenih događanja u Manchesteru u to doba. Napisana je od strane Joy Divisiona i suosnivača New Ordera, Peter Hooka.

   

8. ‘RAVE ON: GLOBAL ADVENTURES IN ELECTRONIC DANCE MUSIC’ MATTHEW COLLIN

Zaista, svetska i underground emisija elektronske muzike, “Rave On” Mattheva Collinsa, detaljno objašnjava kako se rejv iz prvobitne “sketchy” M25 stranke razvila na masovne festivale i okupljanja. U tu svrhu Collin je otputovao u svet i razne zajednice koje on opisuje zaista su zapanjujuće, od izbegličkih zajednica u Abu Dabiju do Južne Afrike, i njenog kwaito i gqom žanrova. Collin uništava pretpostavljenu pretpostavku da je bivši duh vremena takozvani zeitgesit bolji od trenutnog i pokriva intrigantne organske scene. Obavezno čitanje.

    

9. ‘TECHNO REBELS: THE RENEGADES OF ELECTRONIC FUN’ DAN SICKO

Sa fokusom na razvoj žanra u Detroitu, “Techno Rebels” Dana Sick-a, ona razbija definiciju techna kao techa, njenog uticaja i njegovog porekla. Sicko takođe kaže da je zvuk uzeo svoj zamah i “prešao jezero” u Evropu. Sadrži anegdote, priče iz prve ruke i intervjue sa The Belleville Three, tako da je ova knjiga osnovna zamena za moćne tehno udarce.

   

10. ALL CREWS: JOURNEYS THROUGH JUNGLE/DRUM & BASS CULTURE’ BRIAN BELLE-FORTUNE

Jedan za kolektiv junglista, ovaj izveštaj o činjenicama istražuje pojavu devedesetih godina prošlog veka, ne samo o umetnicima koji su stvorili zvuk, već i o piratskim radio stanicama, promoterima, rejveriima, timovima i izdavačkim kućama. Takođe sadrži neodoljive odlomke intervjua sa nekim od najvećih ličnosti, uključujući Grooverider i DJ SS. 

   

11. ‘THIS IS GRIME’ HATTIE COLLINS 

Hattie Collins je vrh piramide kada govorimo o novinarima garage žanra, a ova knjiga je prva koja istinski prati gravitacije žanra, definišujući uspon prema mainstreamu uz dopune kvalitetnih fotografija od nagrađivane fotografkinje Olivie Rose. Knjiga govori o uticaju velikih žanrova, kao što su garage i jungle, koji su se provukli u novi milenijum i razvili glas pravde za ionako obespravljene mlade širom države. 

   

12. ‘INNER CITY PRESSURE: THE STORY OF GRIME’ DAN HANCOX

Još jedan uvid u garage, knjiga Dana Hancoka razmatra kako je žanr postao glas unutrašnjeg gradskog života i svi nedostaci koji se mogu naći na putu. Od vlade i policije koji žele da podlegnu tome, kroz svoju “smrt”, do nedavnog glavnog toka uspešnog uspona. Knjiga je puno intervjua zvezda kao što su Dizzee Rascal, Stormzi i Vilei. 

   

13. ‘PORCELAIN: A MEMOIR’ MOBY

Priča o tome kako se Mobi transformisao od producenta do međunarodne super zvezde, pravo iz njegovih usta. Milion prodatih albuma i uspeha na muzičkim listovima ne moraju uvijek biti srećni. Ovde opisuje kako se borio sa alkoholizmom i zloupotrebom droge tokom globalne slave.

Izvor: MixMag Adria

Avatar photo

Autor: Igor