ARTEFAKT – VUDU MAĐIONIČARI

Berlin je grad kome beže mnogi umetnici u nadi za inspiracijom. Ovaj grad je prigrlio i duo koji je naučio da hipnotiše svojim zvukom. Ovaj duo čine holandski producenti Robin Koek i Nick Lapien, umetnici koji svoje ideje spajaju u jedno čudo, nazivajući ga Artefakt.

O njima uvek možete čuti da prave žurke vrhunskog zvuka. Mislim da je to zato što techno ne tretiraju kao žanr muzike, već  kao vid umetnosti. Njihov spoj prefinjene umetnosti i underground kulture navodi na to da gledate na elektronsku muziku nekim drugim očima, vodeći se srcem i onim delom duše koji vas vodi u neke druge dimenzije života. Tamo gde zvezdane kapije ne zatvaraju svoje portale. Gde muzika izvire iz večitih želja u svojoj produkciji, zauvek tražeći nove tragove zvezdane prašine.

Njihova debi traka „Mirror Society“ koju su potpisali za „Field Records“ 2012. godine je ta koja ih je predstavila elektronskoj sceni i njenoj publici. Za njih ova traka predstavlja ono što su danas, zaštitnici atmosferskog i dobro upakovanog, pomalo mračnog tehna.

Momci su izdavali trake za velike izdavačke kuće kao što su Fred P-ov „Soul People Music“, holandski „Delsin“, „Prologue“ i DVS1-ov „Mistress Recordings“. Njihove trake koje najbolje objašnjavaju ambijentalan zvuk koji predstavljaju su „The Radiant City“, „Raid“ , „The Final Theory“, „Transit“, i „Return to Reason“.

Osim njihove zajedničke kolaboracije kao Artefakt, Robin i Nick su umetnici na drugim poljima, radeći na svojim ličnostima i kvalitetima.

Robin Koek je rođen 1987. godine i sebe predstavlja kao kompozitora i dizajnera umetničkih sistema. Voli da istražuje zvuk, i to je upravo ono čime se Koek bavi, jureći sve zvukove i signale, bilo da su analogni ili digitalni. Nastupao je na raznim mestima kao što su Rijksmuseum Amsterdam i TodaysArt festival. Ima prestižnu diplomu jednog univerziteta u Utrecht-u kao dizajner zvuka. Takođe je i aktivan član Soundlings kolektiva – internacionalno okupljanje profesionalaca na svim poljima kada je zvuk u pitanju.

Izučavajući mašine godinama, Lapienov zvuk je odraz njegovog karaktera, dovoljno zarazan da shvatite njegov zavidan  nivo poznavanja mašina. Nastupao je u mnogim klubovima kao što su „Panorama Bar“ i „Chalet“. Uživa u muzici izvođača kao što su Bob Dylan , Jeff Mills, Aphex Twin, i veliki je fan Tarantina. Osim što je producent i DJ, Nick Lapien je i fotograf.  Njegove slike prelepo odražavaju sirovu estetiku muzike koju stvara i potvrđuju interakciju zvuka praveći vizuelizaciju u svom radu. U njegovom vlasništvu je foto-studio u Kreuzberg-u, Berlinu. Zanimljivo je to da se Nick Lapien predstavlja muzičkoj sceni i pod drugim alijansima kao što su: Lapien, Metroplois i Nepal. Sam kaže da svako od njih predstavlja nešto drugo, odnos između muzike i samog umetnika, svaki na svoj način. Posebno mi je zanimljiv njegov alijans Metropolis, jer je nastao inspiracijom istoimenog filma iz 1927. godine. Želeo je da sazna kako bi mogao grad da izgleda da je napravljen od muzičkih talasa. U njemu predstavlja neo-elektronski i melahonličan zvuk praćen grubim i mračni filmskim notama.

 

Ovom prilikom, legende beogradskog asfalta, Boža Podunavac, Dušan Kačarević i Mirko Lazarević puštaće još jednom za sve nas smrtnike. Ništa manje važniji, u pravom smislu te reči-umetnici, RAR, Betomeng i Rope osvetliće Dark Room svojim znanjem. Oni nisu zvezde padalice. Oni su ono što budućnost nosi.

Skup mađioničara je zakazan za 03.Februar u klubu Drugstore. Šifra je „VOODOO“. Čarobne štapiće ostavite ispred, ovde se magija rađa sama.

Rečima Marilyn Manson-a… „Muzika je najjači oblik magije“.  Sigurna sam da mnogo ljudi veruje u te reči u svakom trenutku. Kada Artefakt govori  o muzici kroz instrumente, ne podrazumeva crnu magiju u loše svrhe, već vradžbine koje jedino čulo sluha može da vam dočara. Veruj i videćeš.

Avatar photo

Autor: Igor