BERLIN PROGLASIO SVOJE KLUBOVE KULTURNIM INSTITUCIJAMA!

 BERLIN PROGLASIO SVOJE KLUBOVE KULTURNIM INSTITUCIJAMA!

Kampanja koja je trajala više od godinu dana urodila je plodom – na ovonedeljnoj sednici berlinskog odbora za izgradnju, stanovanje i urbani razvoj jednoglasno je donesena odluka kako će se status noćnih klubova i koncertnih prostora promeniti iz mesta za zabavu u kulturne institucije. Kako bi postala važeća na nivou cele države, treba je potvrditi federalna vlada, a očekuje se da će se to dogoditi 7. maja.

Benefiti koji će klubovi dobiti primarno se odnose na sada manje oporezivanje te veću zaštićenost od preseljenje samih klubova na druge lokacije, a moći će da se otvaraju i u drugim delovima grada. Ovim će se i ostatak berlinskih klubova pridružiti kultnom Berghainu, koji je status kulturne ustanove dobio još 2016. godine.

“Današnjom odlukom Bundestag šalje snažan i dugo čekan signal. Muzički klubovi su kulturne institucije koje kreiraju identitet gradskih četvrti kao integralni delovi kulturnog i ekonomskog života. Ovo će očuvati naše gradove i susedstva živim i zaštititi kulturna dobra od premeštanja”, izjavio je Thore Debor, učesnik skupštine LiveKomma, organizacije koja podstiče interese promotera i klubova.

IZVOR: RA.co

Avatar photo

Autor: Igor