Spektakl poznat kao Burning Man postao je poznata stvar šire pop kulture sa izuzetnim svetskim umetničkim instalacijama, voljenim zvučnim kampovima, vrhunskim umetnicima te sa svojih 10 ograničavajućih principa koji drže svet Burning Manja u rotaciji bez poređenja.

Protiv izvornih želja organizatora, nije tajna da su događaj i njegova slikovita okolina postali igralište za odrasle, gde bogati potroše ogromne količine novca, ali i nenamerne platforma na kojoj kompanije i subjekti utiču na tržište, prodaju i komercijaliziraju proizvode.

 

U novoj izjavi koju je objavila Marian Goodell, izvršna direktorica neprofitnog projekta Burning Man, prenosi želju da se događaj odmakne od takvog ponašanja kroz “korekciju kulturnog toka”.

“Bilo da se radi o komercijalnim fotografskim snimcima, plasmanima proizvoda ili Instagram postovima u kojima se zahvaljuje “prijateljima” za korisni predmet, učesnici, uključujući modele i ” influencer”; društvenih mreža, nose i označavaju robne marke u svojim plaia fotografijama. To znači kako koriste Black Rock za povećavanje vlastite popularnosti, kako bi privukli više kupaca i prodali više proizvoda” rekla je Goodell. “Problem je postao složeniji jer nismo razjasnili kakvo je ponašanje neprihvatljivo. Nedavno sam čula glasine da se 2018. pokrenuo veći broj poslova ili proizvoda na Burning Manu. Ozbiljno, ljudi. To stvarno nije Burning Man.”

 

U nastavku naglašava pitanje “luksuznih kampova”; koji se nude, ističući da je u dio iskustva Burning Mana svaki pojedinac uložio vrijeme, energiju i snalažljivost kako bi prisustvovao događaju. “Burning Man nije festival”;, rekla je.“Poziv na sudjelovanje je više od poziva da dobijete nevjerojatno iskustvo. Radi se o KREIRANJU tog iskustva za sebe i ljude oko sebe.”

U nastojanju da spreče ova nastala pitanja, Burning Man je ove godine promenio svoju strukturu za izdavanje karata uključujući proširenje izdvajanja za karte sa niskim primanjima i prilagođavanje visokih cena ulaznica, s ciljem podrške ekonomske raznolikosti i autentičnog angažmana. Više o tome ovde.

 

Na kraju, Goodell podstiče čitaoce da izbegavaju kupovanje paket aranžmana za događaj i da ih prijavljuju organizatorima, kao i da se međusobno nadgledaju kako bi ostali verni ideologiji Burning Mana. Ovde pročitajte celu izjavu.

Avatar photo

Autor: Igor