Carl Craig stiže na Love Fest 2013 u Vrnjačkoj Banji

Prvi dani avgusta 2013. godine definitivno za dosta klabera u Srbiji počeće u Vrnjačkoj Banji, jer ove godine posle objave fantastična dva DJ-a NICE 7 i BUTCH-a, stiže i treći hedlajner Carl Craig.

Craig, koga opisuju i kao inovatora džeza u tehnu, u istoriju Detroita ušao je sarađujući sa Derrickom Mayom i Juanom Atkinsom, začetnicima te scene. Status legende obezbedio je i osnivanjem Detroit Electronic Music Festivala (DEMF), kao i nominacijom za Grammy nagradu za remix numere “Like a Child“ Junior Boysa. Prošle godine obeležio je dve decenije postojanja etikete “Planet E”, koju vodi zajedno sa svojom porodicom.

Moj lični uspeh sudim po tome koliko emocija mogu da izvučem od neke numere kad je odslušam deset godina kasnije. Želeo sam da pravim klasičnu muziku, koja će biti neprolazna. Ako sada pustim neku moju staru stvar i ako to u meni probudi isti osećaj koji sam imao kad sam je stvarao, to je onda definitvno uspeh – kaže Carl Craig.

Zahvaljujući uklapanju avangardnih pravaca u svoju muziku, po mišljenju kritičara, Carl Craig konstantno unapređujuje tehno već dve decenije, a njegova izdanja i remiksi postali su deo savremene plesne antologije.

U rodnom Detroitu na prvom izdanju DEMF-a, prve godine okupio je i ujedinio veliki broj suprotstavljenih muzičara, političara, institucija i privukao više od milion posetilaca iz celog sveta.

Inače, istoriju detriotskog tehna počeo je da stvara kada je sa Derickom Mayom i Juanom Atkinsom sarađivao na klasiku “Strings of Life”, s kojim na velika vrata ulazi u Evropu.

Nakon toga je više puta izdavao pod pseudonimima Psyche, 69, Paper Clip People i Innerzone Orchestra, pod kojima je eksperimenitasao sa jazzom, funkom, drumm & bassom, ali i napravio nekoliko klupskih hitova početkom devedesetih kao što su “Throw”, “The climax” i “The floor”.

Radio je remikse za Tori Amos, Inner City, Rona Trenta, La Funk Mob, Incognito, a srađivao je i sa grupama LCD Soundsytem, Hot Chip, Friendly Fires, Goldfrapp, Yello zatim sa Theom Parrishom, kao i sa svojim uzorom Herbiem Hancockom.

Tako da definitivno sa velikim iščekivanjem očekujemo LOVE FEST 2013.

Avatar photo

Autor: Igor