Chicago službeno priznao DJ-ing kao umetničku formu!

 

Jedan od najvećih muzičkih gradova na svetu, jedna od kolevki i stupova koje drže zdanje početaka muzike na struju na nogama, napravio je velik korak.

Sve što započne kao kontrakultura i alternativa s vremenom će izgubiti subverzivni potencijal što je više ljudi uključeno i postati će deo mainstreama i dominantne kulturne prakse kao još jedan njen element. Ovo samo po sebi nije ni dobro ni loše, jednostavno je činjenica. Svi volimo misliti za sebe da smo underground no miljama smo daleko od iskonskog značenje ove reči. U slučaju Chicaga ovo je sjajna vest, Do sada je praksa bila antagonizirati malene objekte jer ne uključuju “live kulturne perfrormanse” stavljajući ih u drugi red, dok su lokacije koje podržavaju “live tetralne” i “live muzičke” evente izuzete iz plaćanja dodatnih 3% poreza. Ova praksa bila je u direktnom srazu s golemom važnosti elektroniske muzike i kulture koja je obikovala lice grada na globalnoj sceni i već je bilo sramotno da u jednoj masi elektronskog zvuka DJ-ing još nije priznat kao “live kulturalni performans”.

No svetski vetrovi svesti se menjaju, u digitalno doba obujam pojma kulture i umjetnosti se širi kako bi uključio i nove načine izražavanja, nezamislive još samo nekoliko desetina godina unazad. Sledeći primere još nekoliko velikih muzičkih gradova, čikaške vlasti napokon DJ-ing priznaju kao umetničku formu, čime klubove svrstavaju u isti rang poreza s drugim lokacijama. Porezna olakšica od 3% primjenjivati će se na sve lokacije koje bookiraju DJ-eve ili hip-hop umjetnike, a amandman na oporezivanje industrije zabave dobiti će sudski datum 26. oktobar.

Na ovu temu je progovorio i Joe Shanahan, vlasnik popularnih čikaških lokacija kao što su Metro i Smart Bar:

Ovaj sporazum potvrđuje da vladini službenici ne bi trebali biti arbiteri onoga što konstituira umetnost dok istodobno malim lokacijama pruža osećaj sigurnosti kako one nastavljaju predstavljati muzičke talente Čikažanima i mnogim posetitiocima koji se slivaju u naše prostore na temelju internacionalnog ugleda našega grada kao muzičke prestonice

Svaka praksa je mešavina dobrog i lošeg, problema i njihova premošćivanja i lekcija koje dalje nosiš niz put. Više novca koji ostaje u klubovima adrenalinska je injekcija daljenjm razvoju scene na plodnom tlu grada koji je svetu već dao tako puno. Pa kada vidiš i poneku lošu vest seti se da je sve kombinacija obojeg, yin-yang, svetlo u tami i obratno. No danas s zadovoljstvom igramo ulogu svetlonoša i kurira dobrih vesti.

Izvor: KlubskaScena.hr

Avatar photo

Autor: Igor