DANAC NA SUDU ZBOG PREVARE NAKON ŠTO JE ZARADIO SKORO 600 HILJADA EVRA NA STRIMOVANJU MUZIKE!

 DANAC NA SUDU ZBOG PREVARE NAKON ŠTO JE ZARADIO SKORO 600 HILJADA EVRA NA STRIMOVANJU MUZIKE!

U ‘prvom suđenju ove vrste‘, 53-godišnji muškarac optužen za izmišljanje brojeva strimova na glavnim platformama za strimovanje.

Jedan Danac je završio na sudu zbog optužbi da je zaradio 4,38 miliona kruna (skoro 600 hiljada evra) lažnim strimingom muzike preko servisa za striming muzike, prenosi The Guardian. Za ovo suđenje se kaže da je “prvo takve vrste“, a neimenovani 53-godišnji optuženi izjasnio se da nije kriv za prevaru; podaci kažu da je kreirao lažne strimove od 689 muzičkih komada na platformama kao što su Spotifi i Apple Music od 2013. do 2019. godine.

Tužioci smatraju da konačan broj strimova nije dobijen preko stvarnih korisnika, već „zahvaljujući neovlašćenim tehnikama“. The Guardian prenosi da se presuda očekuje 27. februara, a ako bude proglašen krivim, optuženi će se suočiti sa novčanom kaznom i oduzimanjem zarade. Advokat optuženog, Henrik Garlik, rekao je danskom izdanju DR: „Mislim da ovakav slučaj nikada nije završio na sudu. U zavisnosti od ishoda, postoji mogućnost da i moj branjenik i tužilaštvo ulože žalbu Višem sudu na presudu. I takođe ne želim da poričem da bi takav slučaj mogao da stigne do Vrhovnog suda“.

Ana Lidel i Lase Matisen, predsednik i potpredsednik Autora, danskog udruženja kompozitora, autora, tekstopisaca i producenata, rekli su za Gardijan: „Ovo je jedinstven događaj, ne samo u Danskoj, već i globalno…“. Prema njihovim rečima, da biste zaradili milion kruna, pesma bi trebalo da bude strimovana 20 miliona puta i da bude u potpunosti u vlasništvu izvođača. „Ne znamo pouzdano kako je čovek postigao toliko strimova, to je mogao da uradi kompjuterski program ili postavljanje velikog broja uređaja poput mobilnih telefona koji stalno puštaju iste pesme na platformi. Nadamo se, u ime danskih i međunarodnih kompozitora i tekstopisaca, da će slučaj dovesti do jasne presude koja će postati presedan i time zaštititi prava na muziku koju su napisali naši kompozitori i tekstopisci“.

[Via: The Guardian]

IZVOR: mixmagadria.com

Avatar photo

Autor: Igor