Digitalizuje se preko 100.000 vinyla i svako ih može slušati online!

 

Učenje istorije može vam pomoći da sagledate stvari drugačije, da počnete da ih cenite, a to uključuje i muziku. Vinyl je u poslednje vreme ponovo popularan, a sve zahvaljujuću ljubiteljima muzike. Veliki crni diskovi poznati su po kvalitetu zvuka i svojoj vrednosti kao umetničkih predmeta. Dok sve više i više ljudi nastoji da kupi nove ploče, sajt Internet Archive zapravo traži stare kako bi ih sačuvao od zaborava.

Poput biblioteke, Internet Archive radi na pružanju “Univerzalnog pristupa znanju kroz svoju platformu. Sakupljanjem se bavi od 1996. godine, a to radi i sa knjigama i TV programom. Sada, neprofitna digitalna biblioteka nastoji da u svoju kolekciju uvrsti i LP izdanja. Kako bi to učinili udružili su se sa gradskom bibliotekom Bostona i rade na digitalizaciji preko 100.000 audio zapisao iz njihove arhive.

CR Saikley, direktor posebnih projekata na Internet Archive sajtu, kaže, “LP je bio naš primarni muzički medij više generacija. Od Elvisa, Beatlesa, pa sve do Clasha, LP je bio svedok rađanja i rokenrola i punk rocka. Bio je sastavni deo naše kulture od 1950. do 1980. i važno nam je da sačuvamo taj deo muzičke istorije za buduće generacije.

Ove audio datoteke nikada nisu prevedene u digitalni format, što znači da je njihov sadržaj ugrožen, jer je zaključan u fizičkom obliku. Zbog toga je projekat digitalizacije sada prioritet za nas i Bostonsku gradsku biblioteku.

Trenutno možete preslušati 750 LP izdanja putem ovog linka.

Avatar photo

Autor: Igor