DIGITALNI SERTIFIKATI OTVARAJU ŠPANIJU! IBIZA OD TURISTA OVOG LETA NEĆE ZAHTEVATI NEGATIVNE TESTOVE ILI KARANTIN!

 DIGITALNI SERTIFIKATI OTVARAJU ŠPANIJU! IBIZA OD TURISTA OVOG LETA NEĆE ZAHTEVATI NEGATIVNE TESTOVE ILI KARANTIN!

Ibiza ovog leta od turista koji stignu na ostrvo neće zahtevati negativan test na koronavirus ili obavezan karantin po dolasku, nego će svi putnici svoj status oko koronavirusa dokazivati digitalnim zelenim sertifikatom – projektom Evropske unije koji će putnicima omogućiti da jednim digitalnim dokumentom pokažu jesu li vakcinisani protiv korone, jesu li ga preležali ili jesu li si se skoro testirali.

Njegov će QR kod biti besplatan i lako dostupan, a zemlje poput Španije uvelike se nadaju kako će korišćenje navedenog sertifikata pospešiti povratak turističke industrije i sigurnih putovanja. “Ovo nije pasoš niti putnički dokument, nije ni preduslov za putovanje, nego mehanizam koji postiče mobilnost u Evropi. Poštovaće zaštitu ličnih podataka, sigurnost i privatnost. Neće biti niko diskrimisan”, navodi Alfredo González, španski sekretar za digitalno zdravlje, informacije i inovacije.

Španija se ovog leta nada privući oko 40 miliona turista, što bi bilo pola od ostvarenog 2019. godine, pre pandemije, a vlasti Ibize bi želele da upravo Beli otok bude prvi koji će putnicima omogućiti ulazak uz korišćenje takozvanog covid-pasoša. Iako se spomenuti sertifikat odnosi samo na građane Evropske unije, radi se i na usklađivanju tog mehanizma sa onim koji razvija Velika Britanija, kako bi i njeni građani mogli putovati u ostatak Europe. 

IZVOR: Mixmag.net

Avatar photo

Autor: Igor