Dubfire-cela decenija karijere

 

Ovog vikenda u petak, 13. maja Beograd je upisan na mapu gradova u kojima svojom turnejom, jedno od najjačih svetskih underground imena Dubfire, proslavlja čitavu jednu deceniju svog postojanja. U njegovom slučaju, ovo nije ni malo mala stvar s obzirom na podjednako bogatu i uspešnu karijeru koju ima na svetskoj elektronskoj sceni.

On je sebi svojstvenim razmišljanjem unapred,  stigao  do toga da se danas nalazi među prvih 100 artista top liste Resident Advisor-a i evo kako je izgledao njegov put od globalnog uspeha u komerijalnom pravcu elektronske muzike do podjednakog dostignuća na underground muzičkoj sceni…

Rođen u Iranu i od svoje sedme godine odgajan u Americi, Dubfire je razvio svoje prve DJ veštine u lokalnim klubovima Vašingtona. Zajedno sa svojim prijateljem iz detinjstva, Sharam-om, oformljuje „Deep Dish“, koji bukvalno pokorava tadašnji svet elektronske muzike i jedan od dokaza tome je osvojen prestižan Grammy. Na vrhuncu svog uspeha, obojica odlučuju da naprave korak u nazad i započnu solo karijere gde Dubfire sebi i daje ovaj naziv, koji je proistekao iz duboke ljubavi prema andergraund house i techno zvuku.  Dubfire se vrlo brzo integrisao u minimalističnu techno scenu, producirajući nekoliko ključnih izdanja koja su ga zacementirala kao iskrenog vizionara i silu koja će večno odzvanjati andergraund muzikom. Nikad zadovoljan statusom quo, Dubfire 2014. godine na Amsterdam Dance Event-u, prvi put predstavlja svoj live multimedijski koncept pod nazivom Hybrid, opisan kao nešto što se nikada do tada nije niti čulo niti videlo. Specifičnost Hybrida je u tome što istražuje kontinuirano zbližavanje čoveka i mašine i njihove konekcije sa muzikom. Ovaj duboko respektabilni artist, takođe stoji na čelu isto toliko respektabilnog  SCI + TEC lejbla.

Evo par stvari koje Dubfire izdvaja iz svoje veoma bogate karijere i decenijskog rada pod ovim alijasom:

-Zaslugu za konstantno održavanje dobrog energetskog nivoa pripisuje čarima joge i Ayurvedic detoxikaciji a posebno podvlači i ističe da pored zdravlja tela podjednako treba voditi računa i o zdravlju uma.

-Dugovečnost je njegova inicijalna motivacija. On konstantno daje sve od sebe da se ne ponavlja koliko god bi to ljudi možda nekada i voleli, jer kada se pojavi pesma koja postane hit, publika želi više te iste formule koja ih je dotakla na poseban način.

-Ponekad je nostalgičan za starim vremenima kada je mixovao na vinylima, kako kaže, nedostaje mu nevinost tog doba kada si imao samo određeni broj minuta za mixovanje sledeće trake.

– Dubfire je za sve poštovaoce njegovog rada pripremio dokumentarni film „Above Ground Lever“ koji samo što nije dočekao svetlost dana. On naglašava da ideja filma nije, da to bude još jedan od tipičnih dokumentaraca o dance muzici i fazona, kako on sam kaže: „pogledajte kako je kul moj privatan život sa privatnim avionima, hotelima sa pet zvezdica i skakutanju kao majmun u DJ booth-u… Ovim filmom hteo sam da ispričam imigracionu priču svog dolaska u Ameriku, veoma iskren opis kako je to raditi to što ja radim, ispričano očima mojih vršnjaka.“

 

 

On već uveliko radi na svom novom albumu za koji priprema i novi live show, njegovo lansiranje možemo da očekujemo 2018. godine.

A do tada, vidimo se na otvaranju Barutane 13. maja gde ćemo pod vedrim nebom đuskati uz globalno voljene ritmove jednog od velikana svetske undergraund muzičke scene.

https://www.facebook.com/events/568870769947306/

 

Avatar photo

Autor: Igor