Džejms Zabiela 20. decembra u Beogradu

Jedan od najpopularnijih disk džokeja današnjice Džejms Zabiela nastupiće 20. decembra u beogradskom Belexepocentru.
Britanski producent, poznat po virtuoznim nastupima na najvećim svetskim festivalima, u Beograd se vraća posle nepunih pet godina, a domaću podršku pružiće mu sve popularnija Lea Dobričić i naš najuspešniji DJ Marko Nastić.

Gledati Zabielu uživo trebalo bi svakog da podseti da je DJ nastup umetnost jednako koliko i umeće da se različite muzičke sekvence objedine u neraskidivu celinu“, rekao je jednom prilikom DJ i uticajni radijski voditelj BBC-a Pete Tong. Talenat kojim se od početka karijere služi, Zabieli je u startu 2000. godine doneo nagradu nekadašnjeg kultnog Muzik magazina, ali se posle stotina autorskih i remiks izdanja uz 13 godina rezidenture na Ibici, to danas i retko pominje. Ono što ne prestaje da vredi za DJ-a iz Sauthemptona je njegova strast prema muzici, otvoren odnos sa publikom i neprestana želja za usavršavanjem cele jedne profesije. Pomeranje granica u nastupu dovelo je do poziva kompanije Pioneer, proizvođača prestižne i globalno standardizovane DJ opreme, da upravo Zabielu angažuje kao savetnika za razvoj novih modela kao što su DJM-800, CDJ-2000 ili novi efektor RMX-1000. Pored navedene opreme, inovativni producent se u živim nastupima služi i softverom Ableton Live koji kontroliše putem dodira na iPad-u!

Da veština nije dovoljna, upravo dokazuje Zabiela, kojeg publika najviše ceni zbog muzičke raznovrsnosti, kretanja kroz stilove i razne periode, spojenim u neponovljive setove kakav je bio i nedavni na zatvaranju 15. sezone legendarnog We Love… serijala u kolosalnom klubu Space na Ibici. Sopstveni serijal na španskom ostrvu, što je oduvek bio kuriozitet samo navećih imena na sceni, pokreće prošle godine po nazivu svoje novoosnovane izdavačke kuće Born Electric gde uključuje kolege u vrtoglavom usponu na sceni kao što su Scuba, Midland, Modeselektor, Simian Mobile Disco i drugi. Posle 15 veoma uspešnih singlova i isto toliko zvaničnih miks izdanja, Zabiela je priznao da razmišlja i o studijskom albumu, koji sudeći prema singlu The Healing neće nužno biti vezan za furiozni plesni zvuk po kojem je prepoznatljiv. „U pitanju je lična pesma. Nešto jednako organsko koliko i elektronsko, nešto što bi se moglo pojaviti na novom albumu, ako ga ikad napišem“, reči su kojima Zabiela opisuje singl čije remikse pored ostalih potpisuju i Hot Chip! 

Promociju nove Zabieline etikete pratile i žurke u Londonu i Majamiju gde mu kao gosti nastupaju Four Tet, Tensnake, DJ T i kultni bend The Advent, a ove godine stigao je i poziv masovnog Global Gathering festivala da Zabiela i Born Electric dobiju svoju binu na kojoj su letos nastupali George Fitzgerald, Eats Everything, Dusky i drugi. U Beograd, kako najavljuje, dolazi sa potpuno novom muzikom, koju će, na sebi karakterističan način, izvesti u još jednom neponovljivom setu pred publikom u Belexpocentru 20. decembra.
 

Kontigent od prvih 300 ulaznica po promotivnoj ceni od 590 dinara od danas je u prodaji na blagajnama Doma omladine, Kombank arene, Bilet centra, šoping centra Ušće i brojnim drugim prodajnim mestima Eventima i Gigstixa širom Srbije. Ulaznice će nakon isteka promotivne prodaje koštati 790 dinara, a njihova finalna cena biće viša i na ulazu.

Avatar photo

Autor: Igor