EXIT proključao već u petak, a tek mu predstoje subotnja ludnica i nedeljno finale!

 

Posle dva sjajna dana i noći, EXIT je sinoć u vikend ušao sa više od 46.000 ljudi na preko četrdeset bina i festivalskih zona!

Posle sjajnog nastupa libanskih indi-rokera i boraca za ljudska prava iz Bejruta, sada veće svetski čuvene grupe Mashrou Leila, na glavnu binu istupio je rok trubadur nove generacije Jake Bugg, neodoljivo podsećajući na slobodarski duh folk roka šezdesetih godina. Letnja kišica, koja je počela sa prvim taktovima pesme „Two fingers“, praćena munjom na nebu iznad “Mejna”, savršeno se uklopila sa generacijskom himnom “Lightining Bolt”, a Bugg je pokazao da je vrhunskim autorima za savršen nastup potrebna samo gitara, svetlo i glas. Skok od pola veka unapred, do današnjeg EXIT Leta ljubavi, na glavnu binu Exita donela je grupa Years & Years, koju je uticajni muzički magazin NME proglasio za “najvažniji pop bend 21. veka”. Sa šljokicama na licu, nasmejani Olly Alexander i ostatak grupe su okupljenima isporučili energetski set vredan prepričavanja. Publika je plesala na glavnoj bini, i euforično pevala kapitalne radijske hitove „King“, „Desire“, „Shine“, Take Shelter” i brojne druge koji su Years & Years za svega par godina lansirali među hedlajnere vodećih festivala. Tradicionalni bass program glavne bine započeli su Bad Company ft. Messy MC u svom DJ setu i zagrejali nas za jedinstveni zvuk izuzetno tražene grupe Black Sun Empire kojima se na sceni pridružio i 2 Shy MC.

Iako već dve noći radi u svom novom spektakularnom izdanju, sinoć je mts Dance Arena doslovno proključala! Južnoafrički house prorok Black Coffee sa sobom je doneo svu vrelinu Afrike i publiku poveo na gotovo spiritualno putovanje do tačke kad su spremni za ono što je usledilo. A to je bio novi istorijski trenutak u 15. godina koliko Arena radi na Exitu. Nekad se desi neočekivano, ali kada na EXIT zajedno dolaze Solomun i Dixon, dvojica najvećih house šefova na današnjoj sceni, da zajedno nastupaju tri puna sata na Areni, uz svetski čuven izlazak sunca, onda je jasno da je sinoć bila upravo takva noć. Količina emocija koju su isporučila, ali iznad svega i doživela dvojica superteškaša, bliskih prijatelja i umetnika koje povezuje upravo njihov porodični odnos sa Balkanom, bio je dovoljan da sa njim Arena počne već da broji i narednih 15 godina. Malo ko bi umeo da prati ovakav nastup, ali zato je tu bio još jedan iz ovogodišnje “house all-stars” postave, Jamie Jones koji nas je svojim zvukom teleportovao na njegove legendarne “Paradise” žurke na Ibici.

I No Sleep Novi Sad bina sinoć je publiku povela u tehno instituciju, čuveni briselski klub Fuse, kojeg su sinoć u prepunom rovu predstavljali Pierre, Charlotte de Witte, Function i Dax J čije furiozno finale je do ravno 8 časova izjutra zadržalo nekoliko hiljada #NSNS fanova, sve do ulaska u tunel!

Posle uvoda izraelskog disidenta Zeev Teenea, na Addiko Fusion bini legendarna pank grupa The Damned, otprašila je prvorazredan set svojih kultnih numera, da bi Dejan Petrović odmah nakon ponoći publiku razmrdao svojim maštovitim spojem trube i savremenih svetskih hitova. Explosive binom tresli su Lazarath, Ratos de Porao, Darko, In Other Crimes i drugi, dok Craft Street ili Ulica starih zanata svakog dana od 19:30 postaje centar zanimljivih rasprava i tema u organizaciji dnevnog lista Danas. Jučerašnja tema bila  posvećena borbi protiv diskriminacije, pod nazivom “Jednako različiti ili različito jednaki?”, a predveče će se na gornjem gradu tvrđave govoriti na temu “Novi optimizam: Čiji je naš jezik?”. Moderatorka tribine biće Milena Minja Bogavac, a na temu jedinstvenog jezičkog područja govoriće Snježana Kordić, Vladimir Arsenijević, Teofil Pančić, Marko Šelić Marčelo i Vlatko Sekulović.

Vikend ludnicu nastaviće Jason Derulo, Duke Dumont i brojni drugi!

Na Petrovaradinsku tvrđavu trećeg dana festivala stiže autor udarnih hitova današnjice, Jason Derulo. Za nastavak sjajnog vikenda  pobrinuće se i holandske bass zvezde Noisia, za čiji vam nastup preporučujemo da trenirate kondiciju. Zarazni funk i deep house zvuk proširiće se mts Dance arenom malo posle ponoći, kada će nastupiti jedan od najmlađih producenata Kungs. Žurka će tradicionalno trajati do samog jutra koje će posetioci dočekati uz sjajnog Duke Dumonta, Faithless DJ Set i Hot Since 82. Nadaleko poznat kao džentlmen i vrsan pevač, Zvonko Bogdan, posetiocima Addiko Fusion bine preneće ljubavnu atmosferu, nakon kog nastupa bend Zabranjeno pušenje i Maika, a čast da zatvore binu imaće Kiša metaka i Sve barabe. Ljubiteljima najtvrđeg zvuka zagarantovan je provod uz bendove kao što su Angelic Upstarts i Discharge.

Ulaznice za treći dan Exita skoro su rasprodate, a ukoliko ih još uvek bude, cena ulaznice na vratima biće 4.490 dinara.

Avatar photo

Autor: Igor