HARD TECHNO ZAHVATIO REGION: NOVA GENERACIJA REJVERA PREUZIMA SCENU!

 HARD TECHNO ZAHVATIO REGION: NOVA GENERACIJA REJVERA PREUZIMA SCENU!

Nekad potpuno underground stil, danas sve popularniji žanr na festivalima i velikim žurkama širom sveta, hard techno već je uvelike preuzeo ulogu mega popularnog EDM-a. I ne samo u muzičkim trendovima, nego i modi, stilu i imidžu kojim se mladi indetifikuju.

Koliko hard techno preuzima scenu pokazuje i dolazak najvećih svetskih organizacija i festivala u našem regionu poput premijernog izdanja Verknipt Croatia koje će se održati od 30. juna do 04. jula na Zrću, ali i nastupa DJ-eva i producenata najavljenih na glavnim scenama nekih od najvećih festivala u regionu kao što je npr. Exit u Novom Sadu ili Sea Star festival u Umagu na kojem nastupa Gumja. Na Exitovoj dance areni tako će po prvi put nastupiti predstavnik žanra OGUZ, dok je Verknipt za svoje prvo izdanje u Hrvatskoj najavio preko 60 izvođača. Uz poznata imena najveći holandski organizator predstaviće i mlade talente koji će rasti u periodu koji su pred nama zajedno sa nizom ljubitelja hard techna, industriala i drugih hardstyle i rejv muzičkih žanrova.

Zagreb, Ljubljana i Beograd već stvaraju večeri, programe i nove talente ovog žanra. Luka Beograd u Hangaru redovno je protekle godine organizovala hard techno rejvove uključujući i prošle nedelje kad je njihov Music Reactions Outdoor Rave posetilo čak 5000 ljudi, uz nastupe: AZYR, Parfait, Lúcia Lu, Dj Hyperdrive i lokalaca RAR i ACOR.

Cvetličarna u Ljubljani u aprilu je predstavila Hardbeats festival i ugostila neka od imena kao što su 6EJOU, Carv, OGUZ i Gumja prvi put u regionu, dok u Zagrebu klub Depo najviše koketira s hard stilovima i bukira i podržava regionalne izvođače “tvrđeg” stila.

Žurke, događaji i festivali u Evropi koji su orijentisani na ovaj stil muzike beleže posete i rekordnu prodaju karata, na primer, najveći svetski hard techno događaj ikada, koji se ovog jula održava u amsterdamskoj Johan Cruijff Areni, rasprodat je za samo 24 sata. 40.000 karata je “rasprodato” za tren, baš kao i na poslednjem Amsterdam Dance Eventu gde su sve hard techno žurke bile unapred rasprodate. Ovogodišnji Tomorrowland najavljuje čvrst zvuk na glavnim scenama, toliko glasan da je stil već prerastao u pokret, a pokret je preuzeo dominaciju.

Iako se ne radi o novom žanru muzike, uticaj društvenih mreža proširio je i uticaj žanra da iz undergrounda pređe granice među publikom i rejverima, ali i da stvori novu generaciju producenata i DJ-eva koji su izrasli iz drugih žanrova. OGUZ je tako pre deset godina započeo svoju karijeru preko dirty Dutch housea i stigao sve do hardcorea, ali su ga zarazna čista energija i sirova neokaljana snaga ovog žanra doveli su ga poslednje dve godine u sam vrh.

OMAKS kao mladi talenat ovog žanra s druge je strane uvek miksao “hard”, često između 150 i 170 BPM-a, a sam žanr mu je najbolja platforma da ispituje i ruši granice.

Francuz KØZLØV, s kojim smo takođe nedavno razgovarali, otkrio nam je da je upravo na jednom techno festivalu na Zrću u Hrvatskoj shvatio da želi biti DJ i producent dok mu se u hard technu najviše sviđaju “lažni” dropovi. Ludilo koje hard techno eventi nose za sobom kroz muziku, stil oblačenja i produkciju nezaustavljivo tutnji i beleži rast fanova u celom svetu, pa nije ni čudo što ga već nazivaju EDM-om današnje generacije.

Rejveri sa scene se spore pripada li hard techno više hardstyleu nego technu, stariji će reći da ih današnji hard techno podseća na rejv, hardcore 90-ih i gabber. Tik Tok generacija koja sve konzumira brže, jače, odmah i intenzivno; na isto to pitanje odgovoriće da je hard techno, techno nove generacije.

IZVOR: Klubikon.hr

Avatar photo

Autor: Igor