I Nemačka predviđa povratak koncerata i festivala za leto 2021. godine

 I Nemačka predviđa povratak koncerata i festivala za leto 2021. godine

Vlada Republike Nemačke pozvala je organizatore koncerata i festivala da već sada počnu da rade na planiranju i organizaciji manifestacija za predstojeće leto. Kao svojevrsnu “zaštitnu mrežu”, Vlada je osigurala garanciju za eliminaciju rizika od otkazivanja, koja iznosi čak 2.5 miijardi evra!

Nemački ministar finansija Olaf Scholz tim povodom izjavio je: “Pandemija će se završiti u nekom trenutku, ali ako odmah ne podstaknemo organizatore da rade na koncertima i festivalima za predstojeće leto, nećemo imati nijednu veliku manifestaciju u drugoj polovini godine” i dodao da je za njihovu organizaciju i pokretanje mašinerije muzičke industrije potrebno vreme.

Sličan princip najavila je austrijska savezna vlada, kako bi uklonila rizik za organizatore događaja i omogućila im da posluju kao i obično, dok je danska vlada pokrenula šemu za podsticanje ponovnog pokretanja događaja, koja je bila usredsređena na kompenzaciju.

Podsetimo, i Live Nation, vodeća globalna koncertna korporacija takođe je najavila povratak masovnih koncerta i festivala u leto 2021. navodeći ohrabrujuće vesti na polju pronalaska vakcine i razvoju sve bržih i jeftinijih testova na Covid 19, kao glavni razlog za optimizam. U razgovoru sa investitorima i analitičarima izvršni direktor Live Nationa Michael Rapino rekao je da ohrabrenje daje i mali broj fanova koji su vratili ulaznice i zatražili povraćaj novca, kao i uspeh prodaje koncerata i festivala za leto 2021.

Live Nation, AEG, Eventim i Superstruct samo su neki od ključnih aktera svetske muzičke scene koji su podržali inicitijativu vodeće evropske festivalske asocijacije Yourope, pod nazivom “Rešenja za festivale” (Solutions for Festivals). Cilj im je da vrate događaje na otvorenom u njihovom punom kapacitetu što je ranije moguće.

U skladu sa tim, radna grupa inicijative “Rešenja za festivale” konsultovaće se sa najvažnijim kompanijama kada su u pitanju produkcija, lanac snabdevanja, te zdrastvena zaštita i bezbednost na festivalu, kao i sa ekspertima iz polja medicine. Prema rečima asocijacije, glavni fokus ove grupe je na “analiziranju i koordinisanju napora da se primene najbolje prakse vezane za zdravlje posetilaca kada se festivali vrate“.

Jedan od primera konkretnih poteza je onaj albanskog Unum festivala koji je od tamošnje vlade dobio dozvolu za korišćenje brzih testova na Covid zahvaljujući kojima će moći da rade u punom kapacitetu, te da eliminišu potrebu za socijalnom distancom unutar festivalskog prostora. Prema rečima direktora festivala Grega O’Hallorana uspeće da testiraju sve posetioce, izvođače i radno osoblje pri čemu će se testiranje vršiti, osim festivala i u smeštajnim kapacitetima.

Avatar photo

Autor: Igor