Intervju – 031 Republic – Ivan Radojević & Luka Vuković

Kao i do sada nastavljamo sa podrškom mladim i talentovanim DJ-evima iz Srbije i svima koji se trude da unaprede elektro scenu kod nas. 031 Republic definitivno spada u taj krug ljudi, tako da smo odučili da vam pružamo priliku da ih upoznate malo bolje.

Ovaj DJ duo, čije ime nerazdvojno stoji uz 031 Republic organizaciju i predstavlja sinonim za klupsku scenu Užica a i šire, od skromnih početaka na manjim žurkama u lokalima Užica, preko višednevnih manifestacija i festivala u kojima su briljirali kao rezidenti, stigli su do DJ pultova najvećih događaja u zemlji poput Exita,Love i Foam festa.
Kao jedni od osnivača i utemeljivača 031 republic organizacije, koja je jedna od, ako ne i najzaslužnija za razvoj i održavanje klupske scene u Užicu i okolini poslednjih nekoliko godina, proslavili su ime organizacije prvo u svom gradu, svojim prepoznatljivim dižućim zvukom i pozitivnim vajbovima koji uvek pokreću Užice na ples do jutra, da bi istom tom atmosferom i 031 republic pečatom plenili publiku na sve većem prostoru, širom zemlje i na raznim manifestacijama, pa tako u poslednje vreme postaju sve traženiji po beogradskim klubovima.
Ivan Radojević i Luka Vuković su kao rezidenti na sopstvenim žurkama već ugostili velika svetska tehno imena, i takođe se našli rame uz rame, tj. za istim pultom sa prestižnim producentima i DJevima od kojih se svakako izdvajaju legendarni Silicon Soul, DJ Umek, Adam Beyer, Valentino Kanzyani, Mathew Hoag, Cristian Varela, Marco Bailey i drugi.
I kako vreme prolazi ovaj dvojac samo više opravdava poverenje publike koja ih sve više traži širom zemlje, tako da slobodno možemo reći da su sigurno jedne od vodećih nada elektronske scene zapadne Srbije u ovom trenutku (i tome pripisati činjenicu da je Luka Vuković jedan od laureata Converse-ovog DJ konkursa), a obojica, zajedno sa organizacijom koju predstavljaju odavno su postali sinonim tehno scene grada Užica i okoline.
Poslednji od uspeha za ovaj dvojac, vezan je za takmičenje koje je organizovao Burn – energetsko piće, sa ciljem da pobedniku pruži plaćenu mesečnu rezidenciju na Ibici, u društvu najvećih imena scena elektronske muzike danas. Kako nisu mogli da učestvuju kao dvojac, već samo pojedinačno, Luka je zabeležio veliki uspeh i zauzeo drugo mesto, gde je od 144 mikseva prijavljenih na konkurs, izborio se da bude među prvih 5 i tek u finalu izgubio, ali uz pohvale žirija za pokazan trud i talenat.

 

Šta je najviše uticalo na vas da se odlučite za elektronsku muziku i da počnete da se bavite dj-ingom?

Još od malih nogu, privlačila nas je jako elektronska muzika i to nam je zajedničko.. Slušajući razne sastave poput Underworld, The Prodigy, Chemical brothers, Daft punk i druge popularne bendove elektronskog muzičkog izraza, sve više smo upadali u taj svet. A usput smo paralelno počeli da pratimo rad mnogih svetskih DJ faca, iz čega se rodila želja i interesovanje za DJ-ingom.

Kako su izgledali vaši počeci, da li ste sami ušli u svet el. muzike ili ste od početka svoj put gradili zajedno?

Za početak, zvanično može da se uzme 2008. godina. Tada, u malom užičkom klubu “Pub” vikendi su bili rezervisani za elektronsku muziku, i najpre smo tu počeli zajedno da puštamo muziku, da bi kasnije to preraslo u organizaciju naših žurki.

 

 

Obojica ste iz Užica, da li vam je bilo teško da se probijete, s’obzirom da je opšte poznato da su svi glavni eventovi vezano za el. muziku u Beogradu ili Novom Sadu? Kakva je generalno klabing scena u Užicu?

Početak svakako nije bio lak. Naš početak su obeležila, kao što smo naveli, organizovanja žurki, gde smo dovodili mnogo poznatija imena od nas, i gde su svi oni, kao i publika, imali priliku da nas čuju. Ubrzo nakon toga, priča je poprimila mnogo ozbiljnije razmere, i počeli smo da dovodimo svetska DJ imena u naš grad, što je još više usmerilo pažnju u našem pravcu. Do pre par godina, moglo se reći da je Užice imalo veoma solidnu scenu na polju elektronike (ali i drugih žanrova muzike takođe) koja je odavala utisak da se razvija i poprima sve veću publiku i predstavnike, a danas, čini se da se iz dana u dan sve to gasi, i da je trenutno sve na jako slabom nivou…

Sada ste već uveliko poznati na domaćoj sceni, verujemo da nema klabera koji vas nije slušao ili makar čuo za vas, da li osim dj-inga planirate da se ozbiljnije posvetite i produkciji?

Naravno! Produkcija dolazi kao legitimno i logično nastavljanje priče sa DJingom, iako to i ne mora da podrazumeva takav razvojni put, mi uveliko i intezivno radimo na sređivanju studijskog prostora, kako bi mogli ozbiljno da se posvetimo sopstvenoj muzici.

Vaše mišljenje o trenutno situaciji el. scene u Srbiji?

Elektronska scena u Srbiji je i dalje jaka, bez obzira na druge okolnosti i ove lokalne procene koje se tiču unutrašnjosti. Od početka je imala veoma dobar razvojni put ovde u Srbiji, bez obzira na društvene i druge probleme kroz koje smo prolazili, tako da može slobodno da se kaže da održava svoju uzlaznu putanju kao i uvek. Stalno se pojavljuju nova imena, mladi i kvalitetni ljudi koji neprestano osvežavaju ponudu…

Koji klub bi po vama trenutno mogao da predstavlja klabing u Srbiji i gde najviše volite da nastupate?

Ne smatramo da bi bilo ispravno, a niti je to situacija da bi izdvojili neki poseban klub, svako mesto ima svoju posebnost i zato je dobro, a svi zajedno tako pružaju bogat i raznovrsan klaberski program i tako treba da bude. Naravno da posebno volimo da radimo u gradu iz kog je sve krenulo, i to je zaista svaki put posebno iskustvo za nas. Što se tiče skorašnjih konkretnih nastupa, možemo da izdvojimo “Drugstore” kao mesto koje je ostavilo poseban utisak…

Sa kim najčešće i najviše volite da sarađujete?

Ono što nam imponuje uvek, je da smo sa svima na elektronskoj sceni u Srbiji u dobrim odnosima, i da smo sa većinom sarađivali, tako da bi bilo nefer i nepotpuno da nekoga posebno izdvajamo. Svako je na svoj jedinstveni i poseban način uticao na nas.

Da li imate neke uzore na domaćoj ili stranoj sceni?

Ne.

 

 

Mnogo dj-eva u privatnom životu sluša potpuno drugačiju muziku od one koju pušta, kakva je situacija kod vas?

Može da se kaže slobodno da je slična situacija i kod nas. S obzirom da potičemo iz muzičkih porodica, još od malih nogu smo dobro muzički obrazovani i potkovani i tako smo prošli kroz rokenrol, džez muziku i sl. Drugim rečima, to što smo u elektronici, ne znači da ne volimo čuti dobru svirku tu i tamo.

Koliko vremena provodite zajedno? 🙂

Možda čak i previše.

Vaše mišljenje budućnosti dj-inga kao zanimanja (kod nas i globalno), i šta biste vi poručili mladim ljudima koji žele da krenu tim putem?

Mi smo optimisti, tako da iskreno mislimo da dolaze bolji dani za ovo što radimo, stvari se postavljaju na svoje mesto i konačno se stvaraju uslovi da budemo na približnim, ako ne istim, osnovama za karijeru u elektronskoj muzici sa bilo kim u svetu. Verovatno ne bi ni bili u ovoj priči da ne mislimo tako, pa tako i novim naraštajima poručujemo da bez obzira na sve, uvek budu svoji i da ne odustaju, ma šta god da im se ispreči na putu do uspeha.

Poruka svima koji vas prate i onima koji još uvek ne znaju šta propuštaju… 😀 Hvala vam na izdvojenom vremenu i srećno u daljem radu!

Pozdrav i veliko hvala svima, i… vidimo se na Dance flour-u!!!

Avatar photo

Autor: Igor