Intervju – Marek Tripkowsky

 Intervju – Marek Tripkowsky

Marko Tripković  poznatiji kao Marek Tripkowsky koji dolazi iz Nikšića do sada je izdavao trake za poznate diskografske kuće kao što su: Muzicasa, Ifrominal/Fever Sound, Swing Sauce, Plastik Galaxy, Ikanos,Bedroom Muzik, Crystal Sound rec/Zero Urban, 220V recordings, Dalam Muzika, Good Old Records, Hexyl Music, Housevisions.
Podržan od strane mnogih poznatih DJ-eva i dobio support od velikana kao što su: Roger Sanchez, Umek, Sander Kleinenberg, D.O.N.S, Luciano, Alex Kenji, Paco Osuna, Robert Owens, Monica Soldan, Robbie Taylor, Vlada Asanina i mnogih drugih.

Marek je dobio ove godine čast da pušta na prvom izdanju Sea Dance Festivala u Budvi 15. jula i da svojim setom bude warm up za čuvenog Roger Sanchez-a, a zbog toga smo popričali sa ovim mladim i talentovanim producentom iz Nikšića.

Ćao Marek, dobio si poziv da puštaš na prvom izdanju Sea Dance Festivala u Budvi, kako je došlo do tog poziva, jer sigurno mnoge mlade dj-eve/producente zanima koliko dugo treba da se radi i napreduje da bi takva neka ponuda stigla i njima, i po tebi da li su bitniji kontakti sa menadžerima, organizatorima i promoterima ili se više gleda sam trud i produkcija DJ-a?

Ćao, pozdrav za tebe i tvoju ekipu 🙂 Da, poziv je stigao i jako sam srećan što ću biti dio cijele te priče i upotpuniti svoj CV još jednim festivalom posle Exit-a i našeg Bedem Fest-a. Nekoliko godina velikog rada i truda je bilo potrebno da dodje do svega toga, u mom slučaju, i jako mi je drago da na kraju ipak kvalitet ispliva i da te ljudi po tome prepoznaju. Svakako da je generalno jako bitno i imati kontakte, ali najvažnije od svega je gurati naprijed i kad tad će se isplatiti.

Puštaš zajedno sa Popi Divine na Sea Dance festivalu, da li ste čuli već i dogovarate u vezi seta ili ćete se tamo tek sve dogovoriti? Generalno da li spremaš svoje setove ili sve zavisi od atmosfere i publike kojoj puštaš?

Čuo sam se sa Popijem, obojica smo hepi što ćemo raditi zajedno jer se poštujemo medjusobno i gotivimo jedan drugog u muzičkom smislu, ali ništa konkretno ne mogu da kažem sem da ćemo odraditi kvalitetan warm up za Roger Sancheza koji nastupa posle nas 🙂 Generalno nikada ne spremam svoje setove, uvijek bude onako kako sama atmosfera i vajb odrede. Nekad je sporije, nekad brže, nekad veselije, nekad mračnije, ali uvijek duboko i seksi. Haha 🙂

Gde nalaziš insipiraciju za produkciju? 

Inspiraciju za produkciju ne tražim, ona mene nadje 🙂 Kada forsiraš nešto i tragaš za nečim mnogo je veći pritisak, mnogo više radiš i pokušavaš da radiš nešto na silu. Inspiracija se jednostavno desi… Nekad se samo probudiš sa idejom u glavi, nekad je dobiješ dok šetaš gradom, nekad ti je neka osoba inspiracija za muziku, nekad ti je inspiracija neka druga muzika kojom si se oduševio, ima tu mnogo stvari koje mogu da ti pomognu da iskažeš svoje emocije u melodijama.

Tvoj poslednji remiks je sjajan koji si uradio za traku “Beautiful Mind” koji je izašao pre 15.tak dana za “Artefact Records”, kako je došlo do saradnje i koliko ti treba vremena da odradiš remiks neke trake i uopšteno kako se odlučuješ da uradiš remiks baš te trake? 

“Beautiful mind” je beautiful story zaista. Moj prije svega veliki prijatelj Nikola Jovicevic a.k.a. Freaky Funk je uradio totalno moderan, ‘summer’ vibe original mix i poslao mi da čujem, uz pitanje da li bih radio remix. Dopala mi se stvar već na prvo slušanje i pristao sam, još od ranije sam imao i želju da izdam za Artefact, pa se sve to fino poklopilo u tom momentu. Kada radim remix to obično bude za one trake sa kojima unaprijed znam sta ću i kako ću, i imam ideju kako da ih odradim. Ako mi se svidi vokal, ili neki piano, šta god, već mogu otprilike da zamislim svoj rework svega toga, tako da je generalno, a i u slučaju ove trake sve išlo prilično smooth and easy. Za nekoliko dana je sve već bilo spremno, traku sam testirao već nekoliko puta pred velikim crowd-om i rekao bih da je pun pogodak 🙂

Iskreno po tebi kakva je scena u Niksiću i generalno u Crnoj Gori? Da li ima napretka i da li ima više da kažemo pravih poznavalaca elektronske muzike, a ne samo onih koji znaju David Guettu, Avićija itd?

Pa u Niksiću je generalno bila loša situacija do nedavno jer nama nedostaje pravi underground klub da bi ostvarili neke zamisli. Srećom, mnogi ljudi se žrtvuju i zalažu da se ipak održava ta ‘scena’ i organizuju se dogadjaji za nas koji živimo taj zvuk. I da, čini mi se da je napredak evidentan u poslednje vrijeme, ima ljudi zbog kojih vrijedi raditi i grad je malo živnuo, tako da našoj ekipi ostaje nadogradjivanje i održavanje svega do sad postugnutog.

Nešto što sigurno zanima mnoge DJ-eve/producente kako u Crnoj Gori, tako i u Srbiji, gde naći snage i volje za dalji nastavak i guranje napred u svetu elektronske muzike na ovim našim prostorima gde je elektronska muzika skroz u drugom planu i iskreno dosta dosta ljudi ne zna ništa o njoj i kako mnogi misle da je to samo muzika za narkomane, još pogotovo techno i drugi žanrovi koje i ti produciraš jer je to muzika kako oni kažu “muzika bez teksta i kad će neka reč”? Gde pronalaziš inspiraciju da puštaš i produciraš i dalje, kad svi znamo da u početku nije velika zarada od DJ-inga, a trud i cimanje su mnogo veliki…

Da, svako ko ulazi u ovo iz ljubavi mora da bude spreman na sve te stvari. Kada ne radiš komerc i nisi komerc, onda si automatski manjina, tako je kod nas naravno, ali kao što već pomenuh bitno je da samo guraš naprijed. Kada napraviš traku bitno je da se prije svega tebi svidi, i nekome ko prati priču, kada vrtiš bitno je da ne odstupaš od svog fazona i naravno da će se iskristalisati ekipa i lokacije na koje možeš da računaš u budućnosti i koji će da te podrže. Koliko god je teško, ako se dovoljno trudiš na kraju se isplati. Postaneš prepoznatljiv, ljudi te prate, slušaju, bukiraju. Upornost prije svega. I snovi. I stav. 🙂

Za kraj, šta imaš u planu u nastavku svoje karijere? Neka nova izdanja spremaš? Gde se možeš još čuti ovog leta osim na Sea Dance Festivalu?

Planovi, planovi, ima ih mnogo zaista. Mogu da se pohvalim da mi je nedavno potvrdjen remix za Hush records koji vodi sjajni Mikalogic. Takodje spremam EP za novi label koji dolazi sa vaših prostora Purr Music, kolege Jelly For The Babies-a. Radim mnogo i pripremam veliki broj projekata, vidjećemo šta će biti sa tim i za koga ce biti potpisani na kraju. Sa nekim klubovima sam u pregovorima za sezonu, što se tiče nastupa, ali kao i svake godine biće to uglavnom primorje. Već imam i zakazan nastup na ovogodišnjem Bedem Fest-u u Niksiću, koji ću imati čast da zatvorim sa svojim kolegom Petrumatik-om, sedmog septembra. Stay positive and keep the groove alive 🙂

Avatar photo

Autor: Igor