Intervju sa sjajnim techno dvojcem Kaiserdiscom!

 

Kao dva brata ujedinjeni muzikom, nemački DJ-evi Frederik Berger i Patrik Bak su toliko u skladu da jedan drugom završavaju recenice. Njihova ocigledna sinergija je rezultat uspešnog muzičkog uparivanja u okviru projekta Kaiserdisco.

Njihova muzika je izdana na mnogim vodećim lejbelima u zemlji, uključujući Berlinski Get Phisical Music, Kelnov Traum i njegov podoznak MBF (koji je objavio Kaiserdiscov  debi album), Terminal M od Monika Kruse i Minhenov Great Stuff Recordings. Drumcode oznaka Adam Bejera je bio jedan od prvih ne-nemackih lejbela koja je izdala Kaiserdisco muziku sa EP “Le Feu”, rezultat saradnje sa Flavio Diazom. EP je bio takav uspeh da je Adam Beier pozvao Kaiserdisco da napravi još jedan rekord za Drumcode – “Victoria Harbour” EP.

Razgovarali smo sa Kaiserdisco dvojcem na ovogodišnjem Amsterdam Dance Event (ADE) gde su nam pricali u svojim počecima u sceni, kako su stekli poštovanje superzvezde Adam Beier i ono što ih ceka u budućnosti.

Frederik i Patrik nisu stranci Amsterdam Dance Event-a-imali su priliku da prisustvuju prestižnoj manifestaciji nekoliko puta:

Ovo je već četvrti ili peti ADE za nas. Ovaj put je vrlo kratak za nas – ovde smo samo jedan dan. Volimo ADE i obično ostanemo nekoliko dana i idemo na mnogo zurki. ADE je uporediv sa Sonar festivalom u Barseloni ali sa malo manje sunca. ADE je veoma važan za industriju i za upoznavanje ljudi.

Nemački duo je iskoristio priliku da se prikljuci ADE energija i da se vide sa kolegama i drugim umetnicima:

Trudimo se da vidimo sve umetnike iz Drumcode jer je ADE najbolji način da se svi vidimo. Backstage je pun umetnika i veoma je lako sve ih videti. Pustamo u Fabrika Q na ADE. Zadovoljstvo nam je sto smo večeras specijalni gosti.

Sa takvim imenom kao sto je Kaiserdisco, teško je ne biti radoznao o poreklu zanimljivog imena. Duo objašnjava:

To je bio mešavina starih projekata koje smo imali pre – oboje smo imali projekte ranije. Kajzer i disko su preživeli pa smo ih sastavili.

Dobijanje priznanja tehno legendi kao što je Adam Beier je svakako vredno pohvale. Sa ogromnim uspehom na tako velikom lejbelu poput Beierovog Drumcode, duo objasnjava kako je partnerstvo počelo:

“Počeli smo u 2008. godini, a u to vreme je to bio više minimalistički zvuk. Mi smo se tada bavili i nekim tech house i techno produkcijama. Jedan od prvih izdanja je bio na Monikovom lejbelu i zbog ovog izdanja Adam Beyer nam je poslao mejl i trazio da mu posaljemo jos muzike. Bili smo veoma iznenađeni jer smo mu vec slali trake. On je pitao nas a to je obično obrnuto. Mi smo pratili Adam Beyera dug niz godina -.od početka Drumcode. Nasa muzika se uklapa sa Drumcode-om tako da postoji mnogo poštovanja.”

Rođenje projekta Kaiserdisco je počet u njihovom rodnom gradu Hamburgu gde su se jednom dana sreli i poceli nemacki duo:

Oboje smo iz Hamburga i izlazili smo u iste klubove- realno bi trebalo da se poznajemo vec 20 godina. U  jednom trenutku smo se sreli u klubu i znali smo jedno o drugom sto se tice muzike. Odlučili smo da pokušamo i saradnja je savršeno ispala.  To je bio početak Kaiserdisco.

Sa uspehom događaja kao što su “Avakenings” techno ne pokazuje znake zaustavljanja. Duo istražuje evoluciju popularnog žanra:

Tehno je popularniji nego ikad i naravno da postoje neki drugi koji rade više komercijalni techno i koriste neke semplove koje ljudi pamte. Ali i dalje postoje veoma podzemni DJ i producenti kao Ben Klock ili Marcel Dettmann koji rade neku vrstu čudnog tehna -naravno da je veoma popularan i veoma komercijalan ali mislim da će promeniti kao i uvek I da ce biti mešavina svega i drugih žanrova.

Dakle, sta se moze ocekivati od Kaiserdisco u buducnosti :

Sledeći projekat je Drumcode EP. Upravo smo završili novi EP koji će izaci u Decembru možda 1 ili 2 nedelje pre Božić. Takođe smo završili remiks za Christian Smith. Radi se na drugom EP-u za Tronic music koji će biti u januaru ili februaru i izgleda da radimo album sledeće godine.

Intervju_radila:Branka_Maxim.

 
Avatar photo

Autor: Igor