Jay Lumen: Techno za mene nije samo pravac el. muzike, to je način života!

 Jay Lumen: Techno za mene nije samo pravac el. muzike, to je način života!

Jedan od najznačajnijih predvodnika mladje generacije techno artista u Evropi svakako je Jay Lumen. Ovaj nepobitni talenat poreklom je iz Madjarske, a trag na svetskoj sceni ostavi je uspešnim izdanjima za Drumcode, Saved i 100% Pure.

Na njegovo pozicioniranje najviše su uticale izuzetne producentske veštine, ali i priznanja za ‘Najboljeg Underground DJ-a’ koja mu je tri godine zaredom dodelio Ballantine’s Music Awards. Upravo ovaj sjajni techno DJ stiže 21. decembra u Suboticu na veliku SUNSET TEAM žurku! Malo smo popričali sa zvezdom večeri, od toga šta se trenutno dešava kod njega u karijeri i tako dalje. Uživajte…..

Ćao Jay! Hvala ti što si izdvojio vremena za naš portal i naše čitaoce na onlyclubbing sajtu. Dolaziš u Suboticu, naša publika te jako voli. Šta misliš o našoj klabing sceni?

JAY: Nema na čemu, nije mi prvi put da dolazim u Suboticu, drago mi je da se vraćam u taj grad posle nekoliko godina. Iskreno volim vašu publiku, dobijam jako puno ljubavi i pozitivne energije kada nastupam u Srbiji. 

U ranijim godinama ko je imao uticaj na tvoju muzičku karijeru i kako si uopšte ušao u svet DJ-inga? Ko te je inspirisao da uopšte počneš sa produkcijom?

JAY: Što se tiče DJ-inga, uticaj su imali velikani techno muzike kao što su Richie Hawtin, Jeff Mills, Steve Stoll, Carl cox i drugi, ali ja takodje volim i druge stilove muzike, kao i DJ-eve, muzičke producente. Kada sam bio dete ja sam bio siguran da ću biti DJ i muzički producent i to je bio moj put bez pitanja. Bio sam 100% siguran da je to moja pasija i ja sam srećan zbog toga.

Reci nam nešto u vezi tvoje opreme i “set up” koji koristiš za DJ-ing?

JAY: Kada sam u studiju ja gledam u moj monitor, ne želim to da radim kada DJ-ingujem :).  Ja ubacim u DJ mod 100% kada puštam muziku. Počeo sad da radim na vinilima, nakon toga na CDJ tj. CD-ovima, a sada na CDJ sa USB-om. Polako prelazim sa tehnologije na tehnologije kako napreduje.

Kada pričamo o tvojoj muzici, koja ti je omiljena stvar kada produciraš tvoje trake. Kako definišeš svoj zvuk?

JAY: Dosta mojih fanova, pratioca i prijatelja mi govore da je to jednostavno “JAY LUMEN ZVUK” i zaista sam jako srećan što to čujem i jednostavno to je moj specijalni zvuk. Iskreno ne volim da kategorizujem muziku u žanrove. Ja puštam i produciram techno zvuk, ali sa širokom spektrom. Techno za mene nije samo pravac el. muzike, to je način života! To znači da svaki dan tragaš za nečim novim.

Kada pričamo o tvojoj produkciji koja je uvek sveža, kako uspevaš da produciraš mnogo kvalitetnih traka i da putuješ toliko mnogo?

JAY: Za mene je najbitnija raznovrsnost. Slušam mnogo različitih pravaca muzike u mom privatnom životu. Na primer volim klasičnu muziku, pogotovo kompozitore kao što su John Williams, Alan Silvestri, James Horner, Elliot Gildenthal i mnoge druge. To je toliko daleko od techno zvuka, ali mi to čini uši svežim 🙂

Kao DJ zaista imam pun raspored nastupa. Ja sam u studiju od ponedeljka do srede, a od četvrtka sam na putovanjima. Kada je u pitanju leto i sezona festivala, tad sam na putovanju i nekim radnim danima. Pokušavam maksimalno da balansiram i da napravim prostora za moj rad u studiju.

Ti si rodjen u Madjarskoj, kako ti se čini trenutno scena u tvojoj rodnoj zemlji?

JAY: Mi imamo zaista kvalitetnu lokalnu scenu. Mnogo dobrih klubova i festivala, tako da Madjarska može biti srećna kakva je trenutno situacija po pitanju klabinga. Srećom ljudi su dosta otvoreni za nove andergraund zvukove i to čini našu scenu uvek svežom.

Da li imaš da daš neki savet mladim producentima i DJ-evima?

JAY: Kao prvo da budu jako strpljivi. Da ne žele sve odmah od jednom, jer će u tom slučaju biti razočarani. Niko ne može da izradi karijeru u nekoliko dana, nedelja ili meseci. Budite jako kritični prema svojoj produkciji i setovima. Tako jedino možete naučiti nešto novo iz dana u dan. Pronađite svoj zvuk koji god žanr da je to. Nemojte biti ljubomorni i ne kritikujte druge jer nikad ne znate celu priču koja je iza toga. I možda i ono najvažnije je da ako stvarno želiš da budeš profesionalni DJ i producent, moraš zaista da voliš muziku, to mora da bude tvoja pasija. Ako želiš da budeš DJ i producent zbog para, žena ili muškaraca ili da budeš slavan, zaista moraš još jednom da razmisliš da li je to cilj koji želiš da postigneš jer je u tom slučaju to velika greška. Posao DJ-a je zaista lep, ali tu je zaista mnogo rada, žrtovanja i zaista mnogo posvećenosti. Ako to osećaš u sebi i želiš to stvarno, mi ti želimo dobrodošlicu i nadam se da ćemo se sresti negde u svetu iza DJ pulta.

Pošto si zaista ovde uvek dobrodošao, koji su tvoji utisci kada je u pitanju Beograd, Novi Sad, Srbija i klabing?

JAY: Kao što sam napomenuo, ja zaista volim vašu publiku. Dobijem dosta energije, ljubavi i pozitivne energije na mojim nastupima i posle. Srećan sam kada vidim srpsku publiku uzbudjenu pred žurku. Nekada i putujete stotinama kilometara da me vidite i igrate s mnom. Zaista sam jako uzbudjen što opet puštam u Srbiji. 

Za kraj, koji su tvoji planovi za budućnost i šta imaš da poručiš fanovima u Srbiji koji dolaze u Suboticu da te čuju 21.decembra?

Uuuuh, zaista dosta nastupa imam u 2020.godini. Nastupaću u Peruu, Kolumbiji, Argentini, Nemačkoj, Holandiji, Francuskoj, Engleskoj, Španiji i mnogim drugim zemljama širom sveta, kako na festivalima tako i u klubovima i zaista sam srećan mojim rasporedom nastupa. Što se tiče produkcije, moje sledeće izdanje izlazi 10. januara 2020.godine na mom “Footwork” lejblu kako na vinilu, tako i u digitalnoj verziji. Takodje radim i na mnogim drugim trakama koje tek treba da izdam. Obavestiću moje fanove na vreme 🙂

Moja poruka fanovima: Ajmo da napravimo žurku za pamćenje, zaista se radujem što ćemo uživati zajedno opet. Mir i ljubav 🙂

Hvala puno Jay Lumenu na zaista sjajnim odgovorima i vidimo se 21. decembra u Subotici na njegom gostovanju u okviru još jedne SUNSET TEAM žurke. 

Više informacija pravac oficijalni facebook event klikom ovde.

Avatar photo

Autor: Igor