Jeff Mills dobio francuski orden umetnosti i književnosti

 

Unutar elektronske knjige dostignuća, prva svitanja gledao je i potpomagao, na ulicama Detroita rođen i odrastao, techno pionir Jeff Mills. Kombinacija slučaja, ljubavi, truda i unutrasnje kombinacije naucnika, istraživača, lutaoca, istrazivaca i muzicara stvorila je sasvim specifičnu karijernu putanju koja slobodne asocijacije lovi  u sferama koje sežu daleko izvan domene elektronske muzike, puštajući krakove u film, umetnost, orkestralne nastupe, konceptualno…

Za dekade kvaliteta, inovacije i doprinosa gospodin Mills je u Francuskoj dobio priznanje gde je imenovan je oficirom reda umetnosti i književnosti na privatnoj ceremoniji u Institut du Monde Arabe u Parizu, a medalju mu je dodelio predsednik reda Jack Lang.

Iako francuski, nije neuobičajeno dodeliti orden i strancu pa su tako svoje već dobili Pharell, Eton John, Tim Burton i Van Morrison kao potvrdu njihovog zasebnog uticaja na umetnost zemlje. Millsovo priznanje ovim sledi ono iz 2007. kada je već proglašen vitezom reda umetnosti i književnosti. Nimalo loše za ovog 53-godišnjaka koji je sa Mad Mike Banksom u kasnim 80-ima u samim zigotama, 30 godina mlađi iz nule podizao Detroit Underground.

Avatar photo

Autor: Igor