Jeff Mills komponuje u Rembrantovoj kući

 

ADE, globalni centar inovacije, tehnologije, nauke i muzike ove godine obeležava svoju 20. godišnjicu postojanja serijom specifičnih evenata.

Kao deo serije uključuje se i jedan od začetnika detroitske techno priče, muzički putnik svim onim novim i neobičnim i majstor starog i poznatog, Jeff Mills. Dan će provesti u kući na Jodenbreestraat u kojoj su stvarana neka od najcenjenijih umetničkih dela pod veštim potezima Rembrantovog kista. Veliki umetnik učinio je ovo mesto domom i poslovnim prostorom od 1639. do 1658., kada je bio prisiljen proglasiti bankrot. Grad Amsterdam je otkupio kuću 1906. koja od tada nadalje služi kao muzej i izložbeni prostor za srodne uetnike i teme.

alt

 
Kuća je postala postala muzej, a slika iz 1632. “Filozof u meditaciji” inspiracija na temelju koje će Mills složiti tri potpuno nove trake 15. oktobra. Kroz sam kreativni proces koji će se odvijati unutar doma velikog umjetnika Mills će kasnije provesti okupljene na ADE Music Talksu u Flamanskom kulturnom centru De Brakke Grond u Amsterdamu. Music Talks je postao jedan od najpopularnijih elemenata ADE Playgrounda u kojem se posetioci mogu u opuštenoj atmosferi družiti s umetnicima koje vole, naučiti nešto, pitati pitanja i slično. Pristup će imati svi vlasnici festivalskih i jednodnevnih ulaznica.
 
Ovo je prva saradnja The Rembrant House muzeja i ADE-a i upravnik muzeja Michael Huijser je napomenuo: “Techno je oduvek bio onaj koji ruši granice i skače napred. Jeff Mills je majstor za nove generacije, jednako kako je Rembrandt bio za svoje studente”.
 
Jeff je jedan od očeva osnivača techno muzike i posebno je nastrojen na premošćavanje jaza između klasične umetnosti i savremene elektronske muzike. Sam proces stvaranja traka odvijaće se u rekonstruisanom studiju u kojem je Rembrant u 19 godina boravka stvarao svoja dela sa pogledom na auroru borealis tolika stoleća pre nego što će postati privremeni muzički studio kada će kistove i palete zameniti miksete i žice.

alt

 
Uzbuđeni Mills komentarisao je sam nadolazeći event njemu svojstvenim rečitim objašnjenjem: “Okolina u kojoj se stvaraju umetničke kreacije može biti jednako važna kao i sam narativ umetnosti. Atmosfera često može imati direktan utiecaj na to kako se poruka prenosi. Ova sveta mesta često se održavaju u vrlo skromnim uslovima, otkrivajući umetnikov pravi karakter. Ovdje se rađaju i oživljavaju snovi i vizije…”
 
Mills će ujedno i nastupiti na samom ADE-u. Kralj TR-909-ke po prvi put će u Holandiji predstaviti show Time Tunnel u skladištu 22  u petak 22. oktobra. Na ovome eventu uzeo je za zadatak povesti prisutne kroz istoriju muzike u kojoj će interpretirati prošlost, sadašnjost i budućnost.
 
 
Izvor: KlubskaScena
 
Avatar photo

Autor: Igor