Juan Atkins i simfonijski orkestar u Beogradu

 

DEV9T će u utorak, 14. juna biti domaćin Beogradskom simfonijskom orkestru i kumu techno muzike, DJ-u i producentu Juanu Atkinsu, koji će nastupiti zajedno u staroj Ciglani.

Ovim nesvakidašnjim muzičkim spojem dirigovaće Emin Džijan, čovek koji je već spajao zvukove elektronske muzike i simfonijskog orkestra.

Techno mag, DJ i producent iz Detroita, Juan Atkins, uz Derricka Maya i Kevina Saundersona član je poznate Belleville trojke, ekipe koja je direktno zadužena za nastanak Detroit techna, dok sam Atkins verovatno kumuje pojmu techno i zaslužan je što danas imamo ovu vrstu muzike sa svim njegovim podžanrovima.Želim da moja muzika zvuči kao da kompjuteri međusobno razgovaraju. Ne želim da ona zvuči kao “prava” grupa. Želim da zvuči kao da je stvorio tehničar. To je ono što ja jesam: tehničar sa ljudskim osećajima. – rekao je Atkins, ujedno i jedan od prvih muzičara digitalne ere koji je javno progovorio o novoj sinergiji čoveka i mašine u kreativnom procesu.


Sa druge strane, sinergiju elektronske i klasične muzike koju će izvoditi fenomenalni Beogradski simfonijski orkestar, istraživao je makedonski dirigent Emin Džijan. Cela priča je krenula od njegovog dugogodišnjeg prijatelja i producenta iz Skoplja, Ognjena Uzunuvskog koji ga je nagovorio da naprave projekt u kom bi se spojili elektronska muzika i zvuk simfonijskog orkestra. Prvi takav projekat realizovali su sa Derrickom Mayom u prelepoj atmosferi antičkog teatra u Ohridu. Posle ovog nastupa usledili su nastupi u Evropi, Americi i Australiji. Pored saradnje sa Derrickom, Džijan je imao priliku dirigovati i program Jeff Millsa u Melbournu ove godine.

 

 

 

 

 

 

Izvor: KlubskaScena

Avatar photo

Autor: Igor