Kako muzika utiče na pse?

 Kako muzika utiče na pse?

Muzika može imati snažan učinak na sve nas. Bilo da podiže adrenalin vašom omiljenom rock himnom, deluje umirujuće i opuštajuće uz pomoć klasične muzike ili malo podiže raspoloženje od novijeg zvuka popa, muzika može zaista uticati na naše raspoloženje i ponašanje.

Istraživanja pokazuju da muzika može pomoći čak i osobama obolelim od Parkinsonove bolesti ili nakon moždanog udara jer potiče izgubljeni neurološki deficit, poput verbalne kontrole. Iako znamo snažne učinke koje muzika može imati na ljude, postavlja se pitanje: šta je sa našim “najboljim prijateljima”? Može li muzika imati isti učinak?

Psi imaju puno bolji sluh od nas. U stvari, oni mogu percipirati frekvencije gotovo dvostruko više od ljudi i mogu čuti zvukove otprilike četiri puta dalje. Ljudi mogu opažati frekvencije zvučnih talasa između 20 i 20 000 herca, sa udaljenosti od oko 6 metara, naši psi mogu čuti do 40 000 herca i mogu slušati zvuke udaljene do 25 metara, a psi poput labradora mogu čuti i na većoj udaljenosti od 25 metara. Može se lako zaboraviti kako to sve može uticati na naše pse. Kako imaju malu kontrolu nad okolinom i uz povećanu zvučnu osetljivost, muzika može imati veći uticaj na pse nego što smo ikada zamislili.

Klasična muzika

Istraživanje veterinarske neurologije tj. doktorke Susan Wagner utvrdilo je da klasična muzika ima umirujući učinak i da smanjuje broj otkucaja srca i rad mozga njezinog nemačkog ovčara. Deborah Wells, psiholog sa Univerziteta Queens, puštala je muziku  različitih žanrova psima u skloništima, a otkrila je i da klasična muzika daje umirujući učinak.

Rock&Roll

Istraživači na Univerziteta u Glasgowu otkrili su da muzika poput rocka, pojačava uznemireno i agresivnije ponašanje, uključujući ubrzano drhtanje tela i fizičke znakove nervoze. Psi su postajali aktivniji te se više prepirki pasa dogodilo uz takvu muziku nego uz neke druge žanrove.

Pop

U svim je zabeleženim slučajevima dokumentovano je da popularna muzika imala najmanji uticaj na pse u pogledu ponašanja. Nikakve značajnije promjeene se nisu dogodile te su psi radili upravo ono što bi radili u većini slučajeva.

Elektronska muzika

Iako ste možda vi veliki obožavatelj elektronske muzike, vaš pas to verovatno neće biti. Dve najbitnije stvari utiču na pseće preference u muzici, a to je ton koji određena pesma izvodi i glasnoća. Psima generalno odgovara muzika koja ima 40-60 BPM-a dok je kod elektronske muzike veći broj uobičajan. Sporija muzika smiruje njihove otkucaje srca i moždane aktivnosti. Takva muzika takođe smiruje i ljude te oni prebacuju takvu energiju na svoje pse.

Ostali žanrovi

Škotsko društvo za sprečavanje okrutnosti prema životinjama u saradnji sa Univerzitetom u Glasgowu istraživalo je uticaj muzike na pse te su zaključili da žanrovi kao reggae i soft rock zapravo imaju više umirujući učinak od klasične muzike za pse. Psi su često spavali uz ovu muziku te im je izmereno sporije kucanje srca i sporija moždana aktivnost. Isti rezultat bio je sa manjim psima poput maltezera i sa većim poput bernardinca.

Pseći treneri smatraju da bi muzika mogla koristiti našim psima tokom treninga i u drugim situacijama. Muzika se odavno smatra vrhunskom metodom za smirivanje pasa tokom stresnih situacija, poput vatrometa ili putovanja u autu. Noviji predlog je puštanje klasične muzike tokom treninga sa svojim psom. Dok svog psa učite novom triku, pustite im neku smirujuću, klasičnu muziku. Smatra se da pomaže vašem psu da se koncetriše.

IZVOR: Klubskascena.hr

Avatar photo

Autor: Igor