KARTEL PREUZEO ODGOVORNOST ZA NAPAD, PROZIVAJU SUOSNIVAČA BPM-A

 

Dan nakon pucnjave koja je odnela živote u Blue Parrot klubu na BPM Festivalu, na meksičkoj Playa Del CarmenFox News javlja da vlasti imaju pod istragom Zetas kartel te ih se smatra odgovornim za pet života i 15 povreda. U utorak ujutro, nakon pucnjave, u gradu su se na četiri mesta pojavile četiri plakata sa istom porukom ispisanom na njima sprejem, specifično prozivajući “Phillip”, što se verovatno odnosi na Phillipa Pulitana, kanadskog suosnivača BPM Festivala. Inače, plakati su uobičajena metoda slanja poruka, koju koriste meksičke bande. U poruci piše: Ovo je znak da smo već ovde jer niste uskladili PHILLIP – BPM. Ovo je početak, otkinućemo glave Golfosa, PELONESA i chapulinesa. Atte (S poštovanjem) el FAYO Z from the old SCHOOL!” 

 
Fayo Z, koji je potpisan u poruci, je verovatno nadimak poznatog vođe Zetas kartelaRafaela del Angel Velez Moralesa. Poznato je da je područje Playa Del Carmen pod kontrolom dva različita kartela, već nekoliko godina te se za nju bore Cartel del Golfo i Los Pelones. Zahvaljujući dogovorenom paktu, područje je relativno mirno tokom poslednjih nekoliko godina. Zetas kartel, poznat i kao Los Zetas operiše u severnoj regiji Quintana Roo, gde se nalazi i Playa Del Carmen, a smatraju se jednim od najopasnijih, najnasilnijih i najnaprednijih kartela u Meksiku. Izgleda kako su ovom ‘porukom’ na 10. godišnjicu festivala, pokušali poremetiti dogovor između Cartel del Golfo i Los Pelones, kako bi i oni imali udeo u ilegalnom rasturanju droge u turističkoj sezoni.
Ovo je rat za izbacivanje. Zetas su pokušali naplatiti organizatorima BPM Festivala i oni su odbili, rekavši da su već platili svoje njihovim organizacijama.”, rekao je anonimni dugogodišnji rezident za Fox News. Pucnjava, koja je izvedena rano ujutro kao teroristički napad, trebala je služiti kao izjava protiv festivala i ostalih kartela na području te vodi i do prvobitnih glasina kako je incident rezultat svađe ili posla sa drogom koji nije dobro završio. 
 
Meksičke vlasti već su u izjavi zabranile povratak BPM Festivala i “ove vrste evenata” na Playu Del Carmen.
Želimo da ovakvi događaji odu. Nećemo dozvoliti ni jedan ovakav event više.”, rekla je Cristina Torres Gómez, gradonačelnica.
Avatar photo

Autor: Igor