Koje droge te furaju gore, koje 2 metra dole?

 

To što će institucije mahati prstom u neodobravanju poput puritanske dadilje, neće sprečiti korišćenje droga, lažno moralisanje neće sačuvati živote.

Jedina istina je da su ovde, da su prisutne i da kolaju festivalima, venama i mozgovima, i praviti se da ne vidiš realnost naivno je i ne baš mudro. Nema te količine upozorenja, harmn reduction programa i brošura koje će nekoga ko želi uzeti bilo koju formu droge od toga odvratiti, pa je jedini način da odabereš manje od dva zla držati zajednicu informisanom i to je ono što ćemo učiniti. Uzmi par trenutaka i revidiraj info o najčešćim serotonin bombama koje možeš zateći na festivalima i partyjima.

 
Ecstasy/MDMA/E/Molly
 
Logično je da se baš Molly nađe na prvom mestu kao kraljica osećaja euforije, iznenadne velike sreće, ljubavi, povećane percepcije događaja i primećivanja isključivo pozitivnih aspekata svega oko sebe. Ali izvan ovog sintetičkog Teletubbies iskustva predoziranje uzrokuje dezorijentaciju, mučninu, napade i smrt koji dolaze kao rezultat pregrevanja tela i ekstremne dehidracije (zaboga, ako već moraš uzeti obavezno nosi sa sobom bočicu vode). Druga opasnost je da ne znaš šta kupuješ. Ovo više nije čisti MDMA koji je bio u počecima clubbinga već ćeš često pod tim imenom dobiti njegov dizajnerski parnjak – PMA – koji je nekoliko puta jači i toksičniji od originala.

 
Kokain
 
Možda preskup za mlađu ekipu, ali ipak jedna od popularnijih party droga i biljnog porekla. Iako je sam ekstrakt organski na putu do konzumenta biti će prerezan svakolikim dodacima kako bi se povećao volumen pošiljke i zaradilo više, stoga ne možeš znati koje sve hemikalije si uneo u telo simultano uz kokain. Kokain je šampion pumpanja mozga serotoninom, norepinefrinom i dopaminom – srećnim hemikalijama koje drže raspoloženja u balansu ( u ovom slučaju disbalansu). Ako ćeš se ikada osećati kao da sa bogom zajedno chilliraš u VIP-u i deliš njegovu svemoć to bi bilo na kokainu. Osećaš veliku navalu energije, uzbuđenje, veliko samopouzdanje i otpadanje svih sumnji i društvenih dilema sa tvoje, na egotrip uštimane, persone.
 
Naličje je instantno stvaranje visoke zavisnosti koje uzrokuje ekstremne depresije i osećaje usamljenosti, napade panike i višestruko povećan potencijal razvoja psiholoških poremećaja.

 
Ketamin
 
Popularnost ketamina raste u poslednjih nekoliko godina. Inicijalno nastao kao anestetik za ratišta, uskoro je zabranjen čak i kao umirivač za konje. Ketamin čini jednu neobičnu stvar, a to je rezanje komunikacijskih kanala između mozga i tela – upravo zato je konj miran i upravo zato primatelj ne oseća bol ili nelagodnost. Osećaćeš se kao da plutaš zamotan u šećernu vatu, toplo ćebe ili pucketavu foliju.
 
Negativni učinci su da kako korisnik ne oseća telo ne oseća ni bol ne primećujući stvarne opasne fizičke ozlede. Doslovno bi mogao slomiti nogu i ustati i odšetati. Ali kako deluje i stimulativno, ujedno zatvara korisnika unutar njegove vlastite glave i fantazija i provođenje tih scenarija u realnosti neretko rezultira ekstremnim situacijama. Spuštanje uzrokuje uzrujanost, paniku, gubitak pamćenja i probleme sa urogenitalnim sistemom. izuzetno je zavisnički i žudnje se vraćaju čak i kod korisnika koji ga nisu koristili vrlo dugo.

 
Dizajnerske droge
 
Negde u nekom mračnom labosu tip ili žena u menzuri upravo sada mućkaju novu dizajnersku drogu. Sve je započelo kada je hemičar sa Novog Zelanda odlučio sintetizirati zamenu za metamfetamine koji su mu ubijali prijatelje. Nakon inicijalnog uspeha korisnici su uskoro počeli osećati teskobu i napade panike i celi raspon ozbiljnih zdravstvenih problema. Dizajnerske droge neke su od najopasnijih stvari koje možeš uneti u telo, jer oponašaju učinke popularnih droga ali uz nepoznate kolaterale kako je nemoguće proceniti što je sve umešano u kombinaciju. Izazivaju ekstremne halucinacije i rezanje kontakta sa stvarnošću pa je jedna od najpoznatijih priča upozorenja ekstremom ona o čoveku koji je po konzumaciji ubio beskućnika i pojeo mu pola lica.

 
 
Stoga ako su ti dodatni stimulansi nužni da bi se zabavio, odmorio od sebe, od stvarnosti ili iz bilo kog drugog, samo tebi poznatog, razloga obrati pažnju na to da si informisan, da si svestan posledica, da si okružen ljudima koji mogu pomoći pođe li nešto naopako, počni sa malom dozom da vidiš reakciju tela jer svačije je drugačije  i baš uvek imaj sa sobom vodu. Ako je na lokaciji moguće testirati čistoću onoga što imaš bez posledica učini to, nekoliko minuta bi moglo spasiti život. Nađeš li se u situaciji da neko do tebe treba pomoć ne oklevaj, učini što možeš i odmah pozovi najbliže medicinsko osoblje. Za daljnje istraživanje upućujemo vas na čitav National Geographic serijal o drogama, znanje zaista je moć, informacija spašava živote.
 
 
 
 
 
 
 
Izvor: KlubskaScena
Avatar photo

Autor: Igor