Lunar Festival okuplja snagu regionalne scene

 

Lunar Festival, koji se već tradicionalno održava u Zenici, ponovo će naći svoje mesto pod toliko očekivanim proletnjim Suncem, i to od 15. do 16. aprila. Prvi deo lineupa je već objavljen, a reč je o lokalnim legendama, mladim nadama i zvezdama u usponu koji će ujediniti svoje snage ne bi li do ekstaze doveli hiljade okupljenih.

Ove godine nastupiće – AdotAlen MilivojevićAfter AffairAlexandar De Funk,Armin Sinković, Aleksandar Glišić, Amar Kay, Adnan Jakubović, Anes Hasičić,Black Acid, BokeeBorg, Damir Hoffman, Davor B, Davor Gvozden, Fedja Knajdl,Forest People, G. Edd, Galinac GalinacGoran Emkić, Ilija Djoković, Inis Bahić,Incept, InfectediOSH, Ivan Komlinović, Ivan Radivojević, Ismar VIsmar VehabovićJolly Joke, Jan Kinčl Zero, Joma Maja, Komorat, Lady DeeLuka VukovićMarko VukovićMtech, Moonjah, Martin Klein, Mark de Line, Mladen Tomić, Nexie, Omanian, Pero FullHouse, Raven TkShi Pe, Shtekerson, Rub A DubSaid5Toni JuranovićTraktMouseVuk SmiljanićVanyano, Worda,Zenicafaria.

Mladenu Tomiću se nedavno posrećilo da Richie Hawtin zavrti reski techno njegove nove trake “7 30 Drink” na samom početku Essential Mixa. Mladen se produkcijom bavi već deset godina, ali se jasno čuje kako prati trendove u inovacijama alata za proizvodnju i obradu zvuka.

Rastuća zvezda regionalne techno i tech house scene je Ilija Đoković iz Smedereva. Njegov autorski materijal je taman i ponekad graniči sa industrijom, ali zna začiniti svoje trake i sa čvršćim house elementima, ukratko – jedan od rodonačelnika zvuka Tauten etikete, čiji gazda TKNO često deli pult sa ambicioznim mladićem. Ilija je nedavno fanovima poklonio novu traku “Hypnotic”, koju možete preuzeti OVDE.

Damir Hoffman dolazi iz Nove Gorice i već celu dekadu pokreće ljude na ples po nebrojenim klubovima. Osim što se bavi DJ-ingom, Hoffman je poznat i po odličnim partyjima koje organizuje, a njegov klupski brand Reload u Sloveniju dovodi vrhunska imena, kao što su Matador ili Chris Liebing, a ove je nedelje gostovala Nicole Moudaber. Što se produkcije tiče, 2011. bila je za njega prijelomna godina jer je potpisao za Baileyjevu etiketu MB Electronics, a kako mu trake kotiraju visoko na Beatportu, nije čudo da je ovaj Slovenac tražena roba za DJ pultom.

Moondance Crew u sastavu Pero FullhouseIvan Komlinović i Jan Kinčl Zero takođe su zvezde festivala, i svima je dobra poznata njihov inovativan pristup i ljubav prema originalnoj elektronskoj muzici, koju sa uspehom prenose na publiku. Pero će biti zadužen za DJ set, dok Zero i Komlinović izvode live-actove na svojim mašinama, koje su premijerno predstavili prošlog leta upravo na Moondance Festivalu, a sad ćemo sigurno imati priliku čuti još svežeg materijala.

Jedan od stubova temeljaca BiH techno scene je neumorni Worda, čije su organizacijske veštine zaslužne za brojne kvalitetne evente i gostovanja u zemlji, a čvrsti, energični zvuk njegove produkcije seže i puno šire od njenih granica. Bacite uvo na traku “Erebor”, koja je nedavno izašla na Yin Yang kompilaciji, ali i čekirajte njegovu stranicu I Love Minimal Techno, koja širi informacije i zabavlja ekipu – kako iz regije tako i širom sveta. U njegovoj se režiji sprema i nova etiketa mTechno Records, o kojoj ćemo sigurno imati prilike još puno čuti.

Tuzlanski veteran Black Acid je preko 20 godina na sceni. Svojevremeno se odrekao produkcije zbog studiranja, ali se nedavno vratio u akciju sa novom opremom i osnovao Fobia Records. Kod nas je imao i premijeru podmorske tech trake “Kraken”, zlokobnog zvuka, ali sa ponešto progresivnih elemenata. 

Nedavno je potvrđen i nastup Forest People – njegova tražena gostovanja Evropom široko pronose glas o tamnom industrijskom technu, koji se rađa na tlu BiH. To što je nastupao u Tresoru i Berghainu će fanovima ovih klubova najbolje predstaviti kvalitet zvuka, a valja spomenuti da mu novi projekt Oleka izlazi na Planet Rhythm. Najavio je da za Lunar sprema techno po abecednom redu, što znači da će nastup biti strogo discipliniran!

Među našim znancima, tu je i Adnan Jakubović, sa kojim smo nedavno razgovarali njegovoj produkciji, te o deep i progressive sceni u BiH. Nešto svog materijala umiksao je u podcast, koji se raspliće odmerenim tempom kroz melodične trake u spektru između oba navedena žanra.

Lineup, koji je na prvim izdanjima festivala bio gotovo isključivo BH-based, sada je mnogo širi i obuhvata muzičare iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske… kako bilo, organizatori definitivno rade na učvršćivanju regionalne scene u koherentnu i moćnu grupu entuzijasta. Još jedan dokaz širenja svesti o festivalu i je i nedavno sklapanje saradnje sa Exitom, što dovoljno govori o profesionalnosti i standardima na koje Lunar cilja sa velikim potencijalom.

Ulaznice za jedan dan u pretprodaji stoje 10 KM, a na dan festivala 15 KM. Dvodnevne ulaznice u pretprodaji će vas stajati 20 KM, a na dan festivala 30 KM. Karte se mogu nabaviti putem KupiKartu.ba.

Svi festivali sezonu počinju warm up/promo partyjima, što važi i za Lunar. Organizatori priređuju niz žurki – onaj u Zenici je već iza nas, ali nema razloga za brigu – imaćete prilike osetiti atmosferu festivala u tuzlanskom klubu Palma, 2. aprila. Nastupaju Toni Juranović, Davor B.AdotVanyano i Borg.

Lunar Promo Tour @ Palma
FACEBOOK EVENT

Lunar Faestival 2016 @ Arena Zenica
FACEBOOK EVENT

 

Izvor: Klubikon

Avatar photo

Autor: Igor