MAKEDONIJA NA KORAK DO LEGALIZACIJE KANABISA

Makedonija će legalizovati upotrebu kanabisa u medicinske svrhe, najavio je  makedonski ministar zdravlja Nikola Todorov.

On je rekao kako je Ministarstvo zdravlja Makedonije u saradnji sa Agencijom za lekove i medicinska sredstva, pripremilo predlog izmena i dopuna Zakona o kontroli opojnih droga i psihoaktivnih supstanci u pravcu legalne kontrolisane upotrebe proizvoda od kanabisa u medicinske svrhe.

Prema tom predlogu, kanabis će se moći proizvoditi i koristiti u medicinske svrhe u Makedoniji, a moći će ga proizvoditi samo pravne osobe. Todorov je na konferenciji za novinare rekao da će predlog izmena zakona o legalizaciji kanabisa za medicinske svrhe biti unesen u vladinu proceduru i kako će narednih dana biti organizovana još jedna javna rasprava kao bi se čuli dodatni predlozi i sugestije.

Donošenjem tog zakona, istakao je Todorov, Makedonija sledi trend u Europskoj uniji u kojoj je do oktobra 13 zemalja omogućilo upotrebu preparata na bazi konoplje u medicinske svrhe.

To su uradile Češka, Finska, Rumunija, Italija, Španija, Holandija, Francuska, Austrija, Portugal, Nemačka, Engleska, Slovenija i Hrvatska, naveo je Todorov.

 

 

 

 

Avatar photo

Autor: Igor