MDMA SVE BLIŽE TOME DA POSTANE LEK NA RECEPT!

 

Američki FDA (Administracija Hrane i Droga) autorizovao je treću i finalnu fazu testiranja MDMA za lečenje PTSP pacijenata.

Prošle godine, drugu fazu testiranja financirala je Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies (MAPS) sa fokusom lečenja ratnih veterana, žrtva seksualnog nasilja, policajaca i vatrogasaca sa PTSP-om. Rezultati su bili obećavajući, sa pacijentima kojima je ozbiljnost simptoma pala za 56 posto, te se zato ide u novu fazu.

Oprezan sam, ali pun nade
izjavio je za New York Times Dr. Charles R. Marmar, direktor psihijatrije na njuroškom univerzitetu Langone School of Medicine.

Budu li rezultati i dalje dobri, MDMA će nam biti od velike koristi. PTSP je jako teško za lečiti, a naše trenutne terapije nisu uspešne na 30 do 40 posto ljudi, pa trebamo više opcija.

Važno je napomenuti kako uzimanje MDMA nije jedini deo testiranja. Pacijenti koji su sudelovali u prijašnjim testiranjima, morali su proći 12 nedelja psihoterapije koje su sačinjavale i tri sesije od osam sati upotrebe MDMA. Kako piše New York Times, prilikom sesija, pacijenti su ležali na futonu pored sveća i svežeg cveća slušajući ugodnu muziku.

Sesije su vodili Dr. Michael C. Mithoefer i njegova žena Ann Mithoefer.

“Lek im omogućava da posmatraju stvari iz druge perspektive i ponovo ih procene. Iskreno ne moramo raditi mnogo, svaka osoba ima mogućnost sama se izlečiti, mi samo kreiramo prave uslove.” rekla je Ann Mithoefer.

S druge strane, Andrew Parrott, pisholog sa Swansea univerziteta u Walesu pomalo je skeptičan. “Šaljemo poruku da će ti droga pomoći u problemima, a znamo isto tako da često stvori probleme. Ovo je zbrkana droga za koju znamo da je štetna.

Treća faza testiranja kreće početkom 2017. sa najmanje 230 pacijenata koji će sudelovati. Ako testiranja uspeju i dobiju podršku FDA-a, MDMA bi mogao postati lek na recept do 2021. godine.

Izvor: Mixmagadria.com

Avatar photo

Autor: Igor