Muhi za Onlyclubbing: Techno će uvek biti techno, baš kao i ostali žanrovi, a moda će se uvek menjati!

 Muhi za Onlyclubbing: Techno će uvek biti techno, baš kao i ostali žanrovi, a moda će se uvek menjati!

Pozdrav Nemanja, drago nam je da imamo šansu da konačno popričamo malo o tebi, tvojim počecima i generalno o samoj sceni o Srbiji. Hvala ti puno na izdvojenom vremenu za naš portal.

Mi koliko smo uspeli da pretražimo internet, tvoje profile i tako dalje, vidimo da ti je ovo prvi intervju, pored onog što si uradio sa Mixmag adriom vezano za Cage Rage ako ne grešimo? Drago nam je da imamo tu čast da ovo bude prvi intervju koji je vezan baš za tebe ☺.

Zdravo! Hvala Vam na ovakoj prilici iz više razloga. U pravu ste, jedini intervuju za koji sam do sada sam imao prilike da kažem nekoliko svojih ličnih reči jeste za Mixmag Adria, takođe za “The Vibe Radio Show” dva puta, ali desilo se jednom prilikom da sam radio intervju, u isto sam se vreme i lepo raspisao za jedan regionalni portal, koji nažalost iz nepoznatih razloga nikada nije objavljen. Svakako, još jednom hvala Vam na pažnji, drago mi je zaista.

Reci nam malo o sebi i ko je Nemanja Pavlović? Otkud u svetu elektronske muzike I otkud tolika ljubav prema tom dark I tvrdom techno zvuku? Otkud nadimak Muhi? Dugo se poznajemo, ali te to nikad nismo pitali…

Nemanja Pavlović je jedan dečak pre svega, kako bih rekao, koji potiče iz muzičke, zaista muzički obrazovane Novosadske porodice i familije, koji voli da bude originalan i iskren prema samom sebi pre svega, koji ne želi da bude zavistan od bilo koga, već uči od starijih, skuplja najbolje fore i fazone od istih, ugleda se na njih, tako i poštuje, ali ne želi da kopira već bude originalan, jer je to vredna i prirodna stvar. Techno je za mene uvek bilo nešto što ne možete da čujete kući ili na radiju, nešto što nije dostupno svima ali je tu, kao i što pomera sa niskim ferkvencijama koje su meni toliko posebne na razne načine, od toga da ponekad ne čujete, a možete da osetite. Voleo sam uvek svoju osnovnu školu i uvek ću je voleti, jedan dan smo igrali fudbal, istog tog dana delili smo nadimke, pa je tog dana nastao Muhi. Nema nikakve veze sa mojim imenom i prezimenom, drago mi je da je iz moje osnovne škole, od tih ljudi, zato se i nisam bunio kao Muhi, ali priznajem, ponekad je ljudima čudno kada me neko pozove po imenu, Nemanja.

Etom Records je izdavačka kuća koja sada postoji već duže od pet godina, kako je došlo do ideje da se napravi jedan takav “lejbl” u Srbiji? 

Tačnije label postoji nešto manje od 5 godina, nešto kraće od same organizacije “Etom”. Ideja je naravno lična i osvanula je uz pomoć jednog starog drugara, sve ima svoj tok tako, kao i sam label, pa je doživelo neke promene, ali label je i dalje tu, jer pre svega, poenta je da muzika bude uvek na prvom mestu, zar ne? Samu ideju kao i motivaciju da se pokrene label ali tvrđi, mračniji način, dobio sam od starijih kolega koji dok je postajo label “Tauten”, koji sam rado posećivao, puštao njihove trake, tako i podržavao taj label i naravno kao producent slao i lične svoje trake.

Da li možemo da očekujemo neka nova izdanja na etiketi? Poslednje izdanje koliko mi znamo je kompilacija “Various Artists”. 

S obzirom da radim sve sam, od organizcije, do labela-a, postoji par mojih jako dobrih drugara kojima sam zahvalan na celokupnoj pomoći, oko labela i oko same organizacije, bez kojih to ne bi bilo moguće iz više razloga. Po mom mišljenju sve ide malo sporijim, ali ispravnim tokom. Presrećan sam poslednjim izdanjem pod nazivom “V.A. Etom Records 003”, kao i trakama koje su se našle na njemu, domaćim imenima sa ogromnim talentom i ljubavlju prema muzici, tako i domaćoj sceni. Hvala im, i svakako će sledeća izdanja biti pažljivo izabrana baš kao i do sada jer nemam planove da se zaustavljam u bilo kom smislu.

Etom je po nama postao sinonim za kvalitetne tvrde techno žurke, dobru energiju i sjajan vajb, iza vas su zaista neki od sjajnih eventova… Kako si počeo da organizuješ svoje žurke? Misliš da je to bila dobra odluka?

Hvala Vam, ovo ću uzeti kao za kompliment jer pre svog prvog eventa, razmišljao sam ali nisam verovao da ću stići do ovako lepih reči. Svoju prvu žurku sam organizovao sa 14 godina, pri završetku osnovne škole u školskom hodniku, naravno uz pomoć svog oca i u saradnji sa istom školom, gde sam prvi put bio i organizator i DJ, u tadašnje vreme kakav-takav DJ, ali kao i svako prvo iskustvo u životu, bio sam zaista srećan. Uz moje nedovoljno poznavanje svog tog posla, s obzirom na moje godine, svu opremu, kao i odgovornost koje nosi sa sobom organizovanje takvih događaja, nažalost sam spalio jedno od pojačala, pa sam od tog trenutka počeo da se zanimam i edukujem oko osnovih stvari, kako sve sprovesti na bezbedan i ispravan način.

Moramo i da spomenemo i Cage Rage concept u okviru Etom Records žurki… To su žurke koje su oduševile celu Srbiju i za sada su bile pun pogodak, klaberi su jedva čekali kad će sledeći. Kakva je budućnost tog koncepta ako možeš nešto da nam otkriješ? ☺ 

“Cage Rage”, to je nešto posebno za mene, nešto o čemu sam razmišljao često pred spavanje, i zaista tako sam došao na tu ideju. Davnih dana na jednom od Etom Records evenata, odlučio sam da postavim pult na sredinu K9 Station-a, jer sam pre svega momak koji voli žurke, pa onda počeo da ih sam i stvaram, a u isto vreme voleo bliskost sa publikom. Uvideo sam više problema, od uzmemiravanja DJ-eva tu noć do okretanja monitoringa, do toga da publika želi da dotakne mikser, ali pored svega toga, zaista mi se dopala atmosfera kao i publici. Kako bi sve bilo još bezbednije i sa manjom brigom tako i još većom originalnošću, nastao je kavez, odnosno “Cage Rage” koncept u obliku “Etom Records” logića.

Po tebi kako se čini naša klabing scena u Srbiji? Imaš već sasvim dosta iskustva u organizovanju žurki, šta nedostaje, šta bi možda ti menjao da možeš i da imaš neki veliki uticaj?

Po mom mišljenju, s obzirom na prošlost naše scene i današnje vreme, mi imamo odličnu domaću scenu koja je jako podcenjena na razne načine. Od DJ-eva, do producenata, samih promotera, po mom mišljenju i organizatora. Mislim da treba da čuvamo našu scenu za nas, i da ko god gostuje treba da mu bude drago, jer kao i za sve mi smo veoma specifičan i poseban narod, naravno u pozitivnom smislu. Sujetu ne razumem niti volim da od muzike pravim “španske serije”, tako da verujem da svako ko je iskreno tu, da će i potrajati baš kao i naši stari majstori na našoj sceni, i da će dobiti svoje mesto sa lakoćom uz iskren trud i rad. Vrednujem one ljude koje doprinose sceni a ne one koji samo uzimaju od scene. Da li iz lične ili finansijske koristi, ne znam zaista. Svakako, vreme pokaže svoje razloge.

Da imaš neograničen budzet za organizovanje žurki, koji po tebi bio savršen techno line up? 

Ben Klock, Adiel, Ben Sims, Boston 168 LIVE, isto tako bih i ugurao sebe negde u celokupni line up.

Trenutno je ekspanzija tog da ga nazovemo brzog hardstile techno zvuka koji je na granici sa psy-trance stilom… Kako se to tebi čini i koliko će biti još popularan? Do pre pet godina jako je bio popularan minimal techno koji su puštali svi redom techno DJ-evi, a sad ga nema nigde… ☺ 

Techno će uvek biti techno, baš kao i ostali žanrovi, a moda će se uvek menjati. Mislim da pre svega svako treba da bude ono što jeste, na orginalan način kako bi dao svoj maximum jer je tako prirodno i najvrednije. Ja svakoj “modi” dajem od 3 do 5 godina, čini mi se da se techno, psy trance, hard techno, kako se već tačno zove, u narodu naziva, približava kraj po mom mišljenju, i da će psy u raznim oblicima prevladati u komercijalu na neko vreme dok će se sve ostalo vratiti na svoje “mesto”, makar opet na neko vreme.

Ono što moramo da ti odamo veliko priznanje je da si ti stvarno podigao tu celu novosadsku dark techno scenu i da su uz tebe, tvoj lejbl, tvoje žurke izrasla neka nova techno imena kao što su Acor, Asarri, Kluzo, Endzi i tako dalje… Kako biraš ko će da pušta na tvojim žurkama od domaćih imena i kome daješ šansu? Šta je to bitno da neki mlad izvodjač koji sad ovo čita poseduje da bi se možda i on potrudio i jednog dana se našao na Etom Records Line up-u? 

Nisam se tome nadao ali mi je drago, to što su oni postali deo mog celog projekta, kao i ja njihovog starta, to je i poenta zar ne? I dalje smo svi zajedno tu, jedni za druge! Mogu reći da ne biram, već vrednujem, trud, rad i iskrenost najviše, jer niko ne želi da ima neko ime na svom eventu koje će biti samo tu noć i nikad više, ili kratko vreme na sceni? U ove nabrojane mlade ljude sam verovao i drago mi je što su i dalje tu, osećaj me nije prevario, tako imam osećaj još za par njih koji su itekako talentovani, pa i već produkcijiski “namazani” što je jedna velika stvar, jer tvrdim da DJ bez produkcije, ne može da čuje i bude kreativan kao DJ & producent. Samim tim kao što smo pričali, mnogo više doprinese samoj sceni svojim ličnim radom, jer muziku danas svako “može da vrti” ali se tačno po radu od kuće, iz studija, vidi ta želja i iskrenost kao i ljubav prema svemu tome, što je za mene uglavnom pretežno i odlučujuće kada dolazi pitanje samog bookinga DJ-eva za Etom Records evente.

Spremaš svoj prvi allnighter ikada i K9 station će biti rezervisan 11. maja samo za tebe celu noć? Otkud odluka za tako nečim i šta mogu rejveri da očekuju od tebe? 

Ukratko rečeno – novo iskustvo definitivno. To će za mene biti jedan event od velikog značaja za mene samog i novo pisanje moje male istorije, sa obzirom da sam K9 Station izgradio od nule uz pomoć određenih ljudi. Čitav event ću upotpuniti svojim hybridnim DJ set up-om, kojeg sam „sklapao“ godinama unazad, pa tako će i produkcija celog događaja od strane Berar studija biti na zavidnom nivou. Zaista se radujem.

Za sam kraj imamo još jedno pitanje – Gde se vidi Muhi za pet godina? 

Kako na domaćoj sceni nadam se i doprinosu istoj, tako i u stranim državama. Ali hej, pitali ste za 5 godina, ne i za dalje! ☺

Nadamo se da vam se intervju sa Muhijem svideo, a svi znamo gde smo 11-tog maja! Muhijev prvi allnighter ikada u K9 Station! Ulaznice po simboličnoj ceni od 600,00 RSD možete kupiti klikom ovde.

Avatar photo

Autor: Igor