Muzički program Mikser festivala 2013

Mikser festival i ove godine u svom muzičkom programu predstavlja bogatstvo muzičkih žanrova i senzibiliteta – od duhovne muzike preko world music-a i džeza, do garažnog i hard roka, dok su kasni večernji sati rezervisani za klabing.

Posetioci Mikser festivala uživaće podjednako u kvalitetnom zvuku iskusnih majstora i tek stasalih mladih muzičkih snaga. Više od 60 izvođača iz Srbije, regiona i sveta nastupiće tokom 6 festivalskih dana na tri bine: Mikser House, Depo Stage i Converse Get Dirty Stage. Ulaz na koncerte, kao i na ostale sadržaje festivala je slobodan.  

U Mikser House-u će, svake večeri u 21 čas (vikendom će se odvijati i muzički matine od 14 časova) počinjati program Mad Hatter Sessions, koji će predstaviti džez, world music i rege izvođače, uz primese savremenog elektro zvuka. Svetsku premijeru imaće regionalni muzički projekat No Land’s Men, čije ime simbolično predstavlja činjenicu da članovi dolaze sa različitih strana: Skoplje, Beograd, London, Split, Priština, Kruševac. Povezuje ih zajednički muzički jezik, na kojem se sporazumevaju putem emocija, zaraznih ritmova i lokalnih muzičkih idioma. Oni su: Georgi Šareski, Džijan Emin, Bratislav Radovanović, Dušan Petrović, Feđa Tom Franklin, Branislav Radojković, Papa Nik sa Mora. Nosioci programa su još i: Kar Češ Brass Bend iz Slovenije, stipendisti Berklee college of music gitarista Nikola Stajić i bubnjar Miloš Branisavljević, beogradski sastav Naked, kao i Irie FM, koji zvanično nosi titulu najboljeg rege benda u Evropi.

Irie FM će u susret nastupu na festivalu u Mikser House-u (Karađorđeva 46), u četvrtak 23. maja u 20 časova predstaviti novi spot za pesmu Oh, please.

Depo stage u Travničkoj ulici, aktivan je svakog dana već od 20 časova. Od nove garage rock atrakcije Straight Mickey and The Boys, ustoličenih predstavnika alternativnog rok zvuka Nežnog Dalibora, Obojenog programa, DLM-a, Kande, Kodže i Nebojše, preko nosilaca hip hop kulture u Srbiji, kao što su Lou Benny MC, BKO, Vatra DJs, Prema i Ike, do zvezda klabinga i nosilaca elektronskog zvuka MKDSL i FLIP-a, Noise Destruction i Marka Nastića, publika će moći da čuje kako zvuče najaktuelniji izvođači različitih muzičkih pravaca na domaćoj sceni.

Na Converse Get Dirty Stage-u preovlađivaće gitarski zvuk. Progam radnim danima počinje u 18, dok će se vikendom prvi zvuci sa ove bine čuti već od 16 časova. Mikser festival i Converse predstaviće mlade nade regiona – odabrane na Soundtruck call konkusu na kojem je učestvovalo više od 80 izvođača. Bendovi koji će nastupati svake večeri od 18h, dolaze iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Bugarske i Makedonije. Bend čiji nastup ostavi najbolji utisak na Mikser žiri i publiku, biće nagrađen izdavanjem albuma, koje je obezbedio Mascom records. Converse Get Dirty Stage je novi uzbudljivi koncept, koji korespondira sa temom festivala (Tranzit), pa se program odvija na 2 kamiona, koji će biti pozicionirani na uglu ulica Braće Krsmanović i Mostarske.

MIKSER je multidisciplinarna platforma koja podstiče razvoj kreativne ekonomije zemlje i regiona, i uspostavlja dijalog između savremenih globalnih tendencija i domaće i regionalne prakse.

Organizacija MIKSER pokrenula je MIKSER FESTIVAL najveću regionalnu smotru kreativnosti i inovacija i osnovala MIKSER HOUSE – Balkanski dizajn centar, permanentni multifunkcionalni prostor za kulturne, edukativne i komercijalne aktivnosti, smešten u inspirativnom zdanju nekadašnje industrijske garaže. Zahvaljujići sinergiji oba Mikserova projekta locirana u Savamali, ovaj zapušteni kvart prolazi kroz proces urbane transformacije u progresivni kulturni distrikt.

Avatar photo

Autor: Igor