Na današnji dan, pre 15 godina, u Novom Sadu rođen je Exit!

 

Na današnji dan, 29. juna 2000. godine, u univerzitetskom parku u Novom Sadu, grupa studenata koja nije želela da se pomiri sa izolacijom zemlje i represijom Miloševićevog režima, pokrenula je žurku koja će godinama kasnije izrasti u jedan od najvećih svetskih festivala. Exit je pokrenut kao deo studentskog protesta, a sredstvo komunikacije su bili muzika, film, pozorište, performansi, izložbe, predavanje i debate.

Danas, Exit predstavlja jedan od najznačajnijih muzičkih festivala na svetu o kome su brojne pohvale izrekli svi vodeći svetski mediji poput CNN-a, BBC-a, MTV-a, Gardijana, Njujork Tajmsa i stotina drugih svetskih medija. Exit je za prvih 15 godina festivala na Petrovaradinskoj tvrđavi i nepunih 20 godina aktivizma, promenio ne samo Novi Sad, nego i celu Srbiju i Balkan. Uveo je festivalsku kulturu na ove prostore i prvi je otvorio vrata za dolazak stranih turista nakon ratnih devedesetih. Po istraživanjima Vlade Republike Srbije i USAID-a, Exit je dosada u srpsku ekonomiju uneo preko 100 miliona evra, a procena je da će u narednih 10 godina generisati još najmanje toliko, i više. CNN je nedavno procenio da marketinški doprinos Exita ukupnoj promociji Srbije u svetu, iznosi čak 80 miliona evra, i to godišnje!

Svake godine u okviru European Festival Awards, najprestižnijeg festivalskog takmičenja na svetu, Exit ulazi u deset najboljih festivala, a u dva navrata 2007. i 2013. osvaja evropsku titulu. Kroz kapije Exita do danas je prošlo gotovo tri miliona ljudi, a od stranih zvezda koje su na Exitu ili zahvaljujući Exitu bile u Srbiji izdvajaju se Robbie Williams, Red Hot Chili Peppers, Madonna, Robert Plant, The Prodigy, Guns’n’Roses, Manu Chao, Pharrell Williams, Moby, David Guetta, White Stripes, Motorhead, Arctic Monkeys, Moloko, Jamiroquai, Snopp Dogg, Beastie Boys i mnogi drugi.

Posebno važan segment delovanja Exita, ukorenjen je u razlozima njegovog nastanka, a to je društveni aktivizam. Exit je za ovih 15 festivalskih i nepunih 20 godina svog aktivizma, realizovao brojne društvene kampanje od kojih se izdvajaju kampanja za ukidanje viza, u kojoj je EXIT odigrao veliku ulogu što je potvrdio i Oli Ren, tadašnji EU komesar za proširenje, kada je na svečanosti povodom ukidanja viza u Briselu kao jednu od najlepših uspomena iz Srbije pokazao diplomu simbolične države Exit koja ne poznaje svetske granice. Poznata širom planete i danas je nagrađena kampanja Exita protiv trgovine ljudima, koja je uz MTV imala globalni karakter i kojoj su promoteri bili najveće holivudske zvezde. Takođe, prošle godine na humanitarnoj žurci tokom Sea Dance festivala zajedno sa Opštinom Budva sakupljeno je preko 100.000 evra pomoći za ugrožene od katastrofalnih poplava koje su pogodile Srbiju i Balkan. 

Exit je za prvih 15 godina realizovao i podržao brojne druge društveno-korisne stvari, o kojima bi brojni drugi saradnici mogli još bolje da govore, a svi mi u organizacionom timu smo uvereni da najbolje tek dolazi! Vidimo se od 9. do 12. jula, na jubilarnom, 15. po redu Exit festivalu na Petrovaradinskoj tvrđavi!

 

 

Velika Exit Avantura i novo, nezaboravno festivalsko letovanje može da počne uz jedno od najjačih programskih izdanja ikad! Tokom četiri dana i noći na Exitu i isto toliko na Sea Dance festivalu, nastupiće Mötorhead, The Prodigy, Manu Chao, Rudimental, Faithless, Roisin Murphy, Hardwell, Emeli Sandé, Sigma, John Newman, Capital Cities, Clean Bandit, Tom Odell, Martin Garrix, Gramatik, Leftfield, Tale of Us, Adam Beyer, Chris Liebing, Eagles of Death Metal, Fear Factory, Wilkinson, Zomboy, Roni Size Reprazent, Bondax, Napalm Death, Dubioza kolektiv, Octave One, Soul Clap, Hladno pivo, Artan Lili, Zoster i brojni drugi za ukupno više od 1.000 umetnika na 30 festivalskih bina od Petrovaradina do Jaza!

 

Ulaznice po staroj ceni samo do utorka 30. juna!

Ulaznice za Exit koštaće 5.990, odnosno 6.990 dinara za celu Exit Avanturu, još samo do 30. juna u ponoć, posle čega njihova sledeća cena biće viša! Od 1. jula i cena dnevnih ulaznica za petak i subotu na Exitu biće 2.990 dinara. Ulaznice se prodaju u knjižarama Vulkan, lancu Corner Shop i još 50 blagajni širom Srbije i putem sajta www.gigstix.com

Avatar photo

Autor: Igor