Nemačka dobija dva muzeja elektronike do 2017.

 

Muzej je mesto na kom se nalaze temelji nečega značajnog za društvo. Kao jedna velika interaktivna knjiga korena. Nemačka je tako odlučila odati počast onome čemu je pridonela prvim beatovima koji su se rađali nakon pada Zida po napuštenim skladištima i vojnim bazama.

 
Berlinski zid pada, berlinski techno ustaje
 
Prvo mesto za san elektronskih artefakata biće muzej koji će vrata otvoriti krajem 2016. Od nedavno zaokupljen prikupljanjem sredstava, osnivač Trezora samog, Dimitri Hagermann, tako će u Berlinu stvoriti prvu konciznu izložbu onoga što je obeležilo poslednje tri dekade, čiji je Tresor bio underground pokretač. Za sada su planovi otvaranja oni koji se poklapaju sa 25. godišnjicom postojanja kluba.

 
 
Ne tako daleko, u Frankfurtu, se pak rađa sličan projekat koji je ponosno poneo naziv MOMEM (Museum of Modern Electronic Music). Projekat, delimično finansiran i od strane samog grada, je inicijalno najavljen u aprilu ove godine. Suosnivač MOMEM-a  je Alex Azary, deo velikog tehnološko/kultutno/muzickog pokreta elektronske muzike od 80ih. Muzej će posegnuti duboko u zigotu i krenuti od same ideje 70-ih prvih nesigurnih koraka i zatim istražiti sve žanrove i podžanrove koji su se rađali u procesu. Pokazatće “kompletan raspon kreativnih polja koja su inspirisana, pod uticajem ili evoluirala iz ove klupske kulture”.

 
Evropa dobija svoj prvi techno muzej
 
Dakle sledeći put kada na spomen muzeja zamisliš staru gospodu sa gospođama u bundama zakačenim pod rukom, kako prepotentno raspravljaju o prašnjavoj rukotvorini, razmisli ponovo. Društvo evoluira, a sa njim i njegove riznice. Muzeja nije dostojno samo ono staro već sve ono šta je ostavilo veliki pečat na kolektivnom društvenom, i hteo ili ne hteo naš elektronski suputniče, i ti si deo jedne velike priče. 
 
 
 
Izvor: KlubskaScena
Avatar photo

Autor: Igor