NEMAČKI NAUČNICI: KONCERTI U VREME PANDEMIJE MOGLI BI BITI SIGURNI ZA SVE POSETIOCE!

 NEMAČKI NAUČNICI: KONCERTI U VREME PANDEMIJE MOGLI BI BITI SIGURNI ZA SVE POSETIOCE!

Naučnici nemačkog Halle Univerziteta predstavili su rezultate studije o prenosu koronavirusa na koncertima u zatvorenom prostoru te su zaključili da takvo okruženje predstavlja “nizak do vrlo nizak” rizik za sve posetioce od zaraze bolešću pod uslovom da se slede ispravne higijenske procedure, poštuje ograničenje kapaciteta dvorane te da ista ima dobru ventilaciju.

U studiji su sudelovali dobrovoljci koji su prisutvovali različitim koncertima nemačkog pop pevača Tima Bendzka u avgustu, u dvorani u Leipzigu, pod različitim uslovima. Naučnici su simulirali tri različita scenarija, a senzori na krovu dvorane pratili su njihovo kretanje. Cirkulacija zraka i emisija aerosola u zraku simulirana je ručno. Cilj im je bio steći ideju kako određeni uslovi na koncertima i sličnim događajima mogu uticati na prenos koronavirusa. Dobrovoljci su prethodno testirani na COVID-19, te su im izmerene temperature. Dobili su maske, digitalni traker za lociranje i sredstvo za dezinfekciju ruku prošarano fluorescentnom bojom kako bi pomogli naučnicima u praćenju površinskog kontakta. Prvi koncert je uključivao učesnike koji su na uobičajen način ulazili i bili u dvorani; drugi je uključivao veće higijenske mere i određenu socijalnu distancu, a na trećem koncertu je bilo tek pola učesnika koji su međusobno bili udaljeni 1,5 m. Prema studiji utvrđeno je da je ventilacija ključni deo u ograničavanju širenja virusa.

Dr. Gabriel Scally, predsednik epidemiologije i javnog zdravstva u Kraljevskom medicinskom društvu, rekao je za The New York Times da su rezultati “potencijalno korisni”, ali upozorio je da bi se tačni uslovi ovih koncerata mogli teško ponoviti u normalnim događajima i na široj osnovi. Ipak, glavni autor studije, Stefan Moritz, smatra kako bi pridržavanje gore navedenih uslova uz higijenu, nošenje maske ali i sedenje, mogli biti ključni ponovno održavanja koncerata, sportskih događanja i sličnog.

Celu studiju, koja još nije recenzirana, možete pročitati ovde.

IZVOR: Mixmagadria.com

Avatar photo

Autor: Igor