Sven Väth uz žurku sezone u Beogradu nastavlja novembarsku tradiciju!

 

Neprevaziđeni mag elektronske muzike Sven Väth vraća se u Beograd, jedan od gradova koji su neizostavni na njegovim turnejama u poslednjoj deceniji. Novi susret sa poznatim licima očekuje ga, već tradicionalno, u mesecu novembru, ovog puta u petak 18. i to prvi put u Hangaru Luke Beograd. Tradicija kolosalnih žurki sa Svenom u Beogradu kreće od potpuno rasprodatog nastupa pred više od 5.000 ljudi 24.11.2007. godine u Expo centru, kada se danima pred nastup tražila ulaznica više. U narednim godinama je dodatno ojačana veza sa ovdašnjom publikom čiju vernost je Sven zaslužio fantastičnim setovima koje bi uvek produžavao fasciniran jedinstvenom atmosferom kontrolisanog haosa i euforije, nečega što njega samog najbolje definiše. Sa njim ove jeseni dolazi i jedan od njegovih najbližih saradnika sa Cocoon etikete i vrhunski DJ Maurizio Schmitz, a lokalnu podršku pružiće Marko Milosavljević. Ulaznice će biti u prodaji od ponedeljka 5. septembra na blagajnama Eventima i Gigstixa, i to po prvoj pretprodajnoj ceni od 990 dinara i njihov broj je ograničen.

 

 

Papa Sven, kako ga najčešće nazivaju kolege i fanovi, danas je na apsolutnom vrhuncu posle više od 35 godina na sceni. Ovog oktobra, u okviru gigantskog Amsterdam Dance Eventa, proslaviće 20 godina na čelu jedne od najvažnijih izdavačkih kuća svih vremena – Cocoon, čija istoimena klupska noć na Ibici traje rekordnih 17 sezona bez prekida, bez namere da se bilo kad uskoro zaustavi. O nemerljivom uticaju najbolje svedoči činjenica da se na Svenov poziv redovno odazivaju najveća imena svetske scene kao što su Carl Cox, Richie Hawtin, Laurent Garnier, Miss Kittin, Ricardo Villalobos, Dixon, Nina Kraviz, Solomun, Marcel Dettman, Loco Dice, Luciano i brojna druga, alternativnija imena kao što su Rødhåd, Function, KiNK, Sonja Moonear

Karijeru počinje još 1980. godine kada sa 16 godina stopira do Ibice i tamo provodi tri puna meseca posle kojih pronalazi životni poziv i ubrzo staje iza gramofona, a ploče, bez kontrolera i laptopa i dan danas koristi kao jedini alat i to sa neverovatnom preciznošću. Svenova kolekcija broji desetine hiljada ploča, a u njegovom timu radi osoba koja se bavi isključivo vođenjem i održavanjem ovog kataloga, kao i slanjem odabranih, novih ploča i do veoma udaljenih destinacija na kojima nastupa. Njegova ljubav prema pločama ide toliko daleko da kad poželi da u set ubaci numeru koja ne postoji na vinilu, što je danas čest slučaj, on naruči da se ista proizvede i pošalje mu bar u jednom primerku, za njegove maratonske setove čiji rekord glasi čak 30 sati i predstavlja gotovo nedostižnu brojku za ostale kolege!

U njegovim setovima ovog leta mogli smo da čujemo i njegov prvi, kultni hit “Electrica Salsa” koji su posle 30 godina od objavljivanja, remiksovali Henrik Schwarz i Roman Flügel, a koji je Svenu doneo status “jedine nemačke pop zvezde”. Ipak, zaljubljen u klubove i neobuzdane žurke, posle rezidenture u kultnom klubu Dorian Gray, Sven ubrzo osniva kultni nemački klub Omen čije ime se i danas izgovara sa velikim poštovanjem. Posle Omena usledelo je i pokretanje prvog evropskog mega-kluba Cocoon u Frankfurtu, čiji DJ pult je bio smešten u srcu densflora praćen ručno rađenim zvučnim sistemom od preko milion evra, a od brojnih prostorija, jedna je bila restoran sa pet zvezdica, dok se ceo klub i zgrada smatraju reprezentativnim primerom savremene nemačke arhiterkture. Danas se Cocoon žurke održavaju u preko 30 zemalja na svim kontinentima, a predvodi ih lično Papa Sven čiji nepogrešivi setovi odišu njegovom neupitnom harizmom i lucidnom energijom najvećeg partimejkera u istoriji elektronske muzike.

Avatar photo

Autor: Igor