Nova istraživanja koja je sprovela Berlinska klupska komisija pokazuju da klupski turizam svake godine gradu donose oko 1,5 milijardi evra.

 

Nova istraživanja koja je sprovela Berlinska klupska komisija pokazuju da klupski turizam svake godine gradu donose oko 1,5 milijardi evra.

Ovaj podatak potiče iz studija pod nazivom “Club Culture Berlin 2019“, koja prikupljaju podatke iz prethodne godine koristeći ankete i ocene gostiju. 2018. godine tri miliona turista posetilo je Berlin zbog svog svetski poznatog noćnog života, i u proseku za 2,4 dana, potrošilo 205 eura dnevno.

Lutz Leichsenring, govornik Klupske komisije, izjavio je da su klubovi poput Berghain-a, Watergate-a i Tresor-a “jedinstvena ponuda za grad“.

Studije su takođe pokazale da je 280 zvaničnih organizatora zaposlilo skoro 9.000 ljudi i ponudilo 58.000 događaja tokom godine. To je generisalo oko 168 miliona evra prihoda, uglavnom od prodaje pića. Prosečna ulaznica za berlinski klub ostaje između 5 i 15 eura.

Ali novac ne znači da je berlinska scena potpuno sigurna. Berlinska klupska komisija upozorava da su rastuće rente otežale rad klubova, pogotovo ako su oni open-air. Oni pozivaju na projekta sličan londonskom “Agent Of Change-u”, koji čini investitore odgovornim za zaštitu od buke prilikom gradnje objekta u blizini mesta gde su zastupljeni muzički događaji.

Prošle godine Berlinska klupska komisija objavila je sopstvenu inicijativu za zvučnu izolaciju koja bi omogućila klubovima do 100.000 eura.

Izvor: Resident Advisor

Avatar photo

Autor: Igor