Nova studija sugeriše da je Stonehenge izgrađen kao Soundsystem!

 Nova studija sugeriše da je Stonehenge izgrađen kao Soundsystem!

Da li je drevni kameni spomenik bio prvi zvučni sistem na svetu?

Upotreba Stonehengea, praistorijskog spomenika u Wiltshireu u Engleskoj, tajna je od njegovog otkrića. Nova studija sa Univerziteta Salford otkrila je da je Stonehenge možda izgrađen da pojača zvuk, ali i da radi kao zvučna komora, čuvajući buku izvan kamenog kruga.

Nakon što su izradili umanjenu repliku Stonehengea nazvanu “Minihenge”, istraživači su zatim testirali model, postavljajući zvučnike i mikrofone u i oko njega dok su radili u UoS istraživačkom centru za akustiku, koji se može pohvaliti specijalnom akustičnom komorom.

“Konstruiranje i testiranje modela bilo je vrlo dugotrajno, ali dao je najtačniji uvid u praistorijsku akustiku do danas”, rekao je Trevor Cox, vodeći istraživač projekta. “Sa toliko kamenja koje nedostaje ili je raštrkano, moderna akustika Stonehengea dosta se razlikuje od one u praistoriji.”

Eksperiment je otkrio da bi ljudi koji su govorili ili puštali muziku unutar spomenika mogli čuti jasne odjeke od spoljašneg stojećeg kamenja, dok bi takođe nekome izvan građevine bilo teško čuti što se događa unutra.

Rezultati studije

– Prva primena modelovanja akustičke skale na praistorijskim kamenim krugovima.

– Konstruisan je i izmeren akustički model Stonehengea veličine 1:12

– Primena metoda i znanja arhitektonske akustike za praistorijsku arheologiju

– Nudi novi uvid u to kako su govor i muzički zvukovi promenjeni akustikom Stonehengea.

IZVOR: Klubskascena.hr

Avatar photo

Autor: Igor