NOVI ZELAND POSTAJE PRVA ZEMLJA KOJA JE POTPUNO LEGALIZOVALA TESTIRANJE REKREATIVNIH DROGA!

 NOVI ZELAND POSTAJE PRVA ZEMLJA KOJA JE POTPUNO LEGALIZOVALA TESTIRANJE REKREATIVNIH DROGA!

Ovaj novi potez omogućava ljudima isprobavanje droga na muzičkim festivalima, klupskim večerima kao i za ličnu upotrebu.

Novi Zeland postaje prva zemlja na svetu koja je u potpunosti legalizovala testiranje rekreativnih droga i osigurala savetodavne odbore koje preporučuje vlada. Ova potpuna legalizacija omogućiće korisnicima da probaju razne supstance na muzičkim festivalima i za opštu upotrebu bez ikakvog straha od posledica ili reperkusija.

To je prvotno bio pilot program, odobren u decembru 2020., a trebao je isteći u decembru 2021. godine. No, još u aprilu ove godine, na predlog Ministarstva zdravlja usvojen je kao deo zakona koji stupa na snagu 6. decembra, javlja Filter Mag.

Prema podacima objavljenim u izveštaju iz februara 2021., 68 posto učesnika pilota promenilo je svoje ponašanje kao rezultat korišćenja usluge, a 87 posto izjavilo je da su bolje razumeli opasnosti korišćenja droga nakon razgovora sa odgovornim osobama.

Predlog zakona na Novom Zelandu uspostavlja snažne pravne zaštitne mere i za one koji pružaju uslugu i za one koji je koriste. To ne čini posedovanje, kupovinu ili prodaju droge legalnim već znači da ako muzički festival ili bilo koja druga firma to odluči, može upravljati objektom za testiranje droga na licu mesta.

“Informacije i savete o smanjenju štete kako bi se pojedincima pomoglo u donošenju informativnih odluka o korišćenju droga i psihoaktivnih stvari” omogućuju pružatelju usluga koje preporučuje vlada, a lista će uskoro objaviti.

Sarah Helm, izvršna direktorica NZ Drug Foundationa, izjavila je za VICE World News: “Ovo je zaista značajno i vredno je slavlja jer će sprečiti štetu i spasiti živote. Testiranje droga je jako delotvoran alat za smanjenje štete jer ljudima daje tačne informacije za donošenje sigurnijih odluka. Sada bismo želeli videti kako se te usluge šire kako bi dosegle više ljudi.”

Istraživači droga u Ujedinjenom Kraljevstvu veruju da bi sličan pristup trebala usvojiti i njihova vlada pri čemu oni izvana navode da ne postoji zakonski rizik od štete pri testiranju. Katya Kowalski, šef strategije u Voltefaceu, izjavila je za Mixmag: “Provera droga neophodna je politika koja spašava živote. Veliki deo štete i tragedije kao što su smrt zbog droge na festivalima može se izbeći. Omogućavanje pojedincima da testiraju čistoću i snagu droge, omogućuje im da donesu važnu i sigurniju odluku o korišćenju droga.

Zanimljivo je da su volonteri koji pružaju slične usluge u SAD-u u opasnosti od kaznenog progona.

IZVOR: Mixmagadria.com

Avatar photo

Autor: Igor