Opštinska vlast zabranila festival elektronske muzike

 

Organizatori “Reflekt”festivala, koji je trebalo da bude održan predstojećeg vikenda u Novom Bečeju, saopštili su da je opštinska vlast zabranila njegovo održavanje, iako na istoj lokaciji postoje drugi dogadjaji i muzičke manifestacije, navodeći da je u pitanju “lična i politička opstrukcija”.

“Obaveštavamo vas da je odlukom opštinskih organa u Novom Bečeju otkazan Reflekt festival. Zbog ovakvog ponašanja i opstrukcije dogadjaja, obaveštavamo vas i da Reflekt festival više nikada neće biti održan u Novom Bečeju, a da ćemo naše žurke preseliti u druge gradove širom Srbije“, napisali su organizatori na Fejsbuku.

Kako su organiztori rekli za agenciju Beta, odluka o zabrani je za njih “jasna opstrukcija opštinskih vlasti koji su hteli deo kolača“, te da je upitanju “sramota kolosalnih razmera, lični interes i politička opštrukcija”.

“Hteli smo najbolje za Novi Bečej, festival sa velikom posećenoštu, pa zbog čega bi mi dali procenat opštini, ako joj već činimo dobro. Ovo je velika sramota za opštinu Novi Bečej, a još veća šteta jer sredstva koja su mogla biti prikupljena za vreme trajanja festivala kroz poreze i dažbine su mogla poslužiti za obnovu škole, doma zdravlja i slično”, kazali su organizatori.

Obaveštenje o zabrani održavanja stiglo je svega tri dana pred početak festivala, a u obrazloženju nadležnih navedeno je da je razlog to što “udruženje koje ga organizuje nije ugostiteljski objekat”.

“To ne može biti razlog, jer organizacija festivala ima potpisan ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa firmama koje bi se bavile prometom robe i uredno platile sve poreze”, kazali su organizatori.

Dodali su da je ista opštinska vlast dozvolila održavanje četiri žurke na istoj lokaciji, a da je zbog Reflekt festivala kancelarija načelnika opštine “tražila da se nabavi uređaj za merenje buke, zahtevajući da ona ne sme da predje 55 decibela, a ukoliko se to dogodi, namenjene su kazne od 500.000 do milion dinara”.

“Buka koja nikako ne sme da bude veća od 55 decibela jednaka je buci koju proizvodi i obično motorno vozilo u saobraćaju i ne može da se primeni na jedan festival eketronske muzike. Uostalom, buka nije predstavljala problem kada se u Novom Bečeju održava manifestacija Dani Gospojine koja okuplja više hiljada posetilaca, a na kojoj su nastupale neke od najvećih estradnih zvezda poput Svetlane Ražnatović”, naveli su organizatori.

Reflekt festival trebalo je da bude održan 18. i 19. avgusta, uz Tauten i Wet Dreams ekipu kao i jednog inostranog hedlajnera – Avgustin.

Avatar photo

Autor: Igor