Osnivač Lovefesta: Ključna nedelja za Lovefest i velike festivale u Srbiji. Hoće li se održati?

 Osnivač Lovefesta: Ključna nedelja za Lovefest i velike festivale u Srbiji. Hoće li se održati?

Usled situacije koju je prouzrokovala epidemija koronavirusa veliki festivali u Srbiji bukvalno bi mogli da budu izbrisani sa mape, a njihovi organizatori da ostanu u finansijkom gubitku koji se broji stotinama hiljada evra, tvrdi Marko Vukomanović, jedan od osnivača Lovefesta, koji se godinama unazad održava u Vranjačkoj Banji.

On je u razgovoru za Nova.rs ispričao sa kojim problemima se trenutno suočava kao organizator najboljeg regionalnog festivala u zemlji, koji je ove godine planiran za 6, 7. i 8. avgust.

Foto: Nebojša Cvetković

“Mi i dalje verujemo da ćemo Lovefest održati, otkazivanja od strane države nije bilo, niti je doneta još odluka da li se održavaju manifestacije ovakvog tipa. Sad je trenutno važeća odluka za okupljanja ne veća od 50 ljudi. Tako da se mi držimo tog datuma od 6. do 8. avgusta. U Evropi je većina država donela odluku za odlaganje za sledeću godinu, ali je donela i jasne mere, kojim tim festivalima pomaže samo odlaganje”, ističe Vukomanović i dodaje:

“Kod nas je još sve na klackalici. Postoji mogućnost da dogodine izgubimo većinu festivala. Najveći problem u Srbiji je što je budućnost većine tih festivala, koji postoje više od 15 godina, dovedena u pitanje. Lovefest, kao najbolji regionalni festival i Exit, koji je bio najbolji fesstival u Evropi, već sledeće godine može da se desi da nemamo nijedan od tih festivala.

Foto: Nebojša Cvetković

Vukomanović je naveo tri ključna problema sa kojima se susreću organizatori velikih festivala.

“S jedne strane imamo potpisane ugovore sa izvođačima, gde smo mi dužni da im platimo i većinu smo im već platili, 50 posto se plaća unapred. Dalje, prodato i rezervisano je više od 4.000 karata, znači nas čeka vraćanje tog novca nazad, ako se festival ne održi. Festivali po Evropi su recimo davali vaučere za sledeću godinu, a pitanje je da li bi mi mogli to da uradimo kod nas jer do sada to nije bilo nikad. Sa treće strane, sponzori sa kojima su potpisani ugovori. Još početkom godine su i kampanje krenule, pa samim otkazivanjem bi mi bili prinuđeni da vratimo i sponzorima novac. Jedini novac koji nam ostaje je novac zarobljen kod izvođača. Kada se izvođačima plati deo ugovora, oni zadržavaju novac i oni mogu samo da nam daju sledeći termin, sledeće godine. Oni će dati termin, ali mi možda nećemo moći da održimo festival”, naglašava Marko i navodi da je reč o ogromnom novcu:

“Stotine hiljada evra su u pitanju. Veći festivali su u većim problemima. Manji festivali recimo, festivali koji su lokalnog tipa, koji dovode lokalne izvođače, ovu godinu mogu da preguraju, a festivali kao što smo mi, Exit, možda Arsenal Fest u Kragujevcu su festivali koji planiraju i dogovaraju izvođače po godinu dana unapred. Nama je veliki problem da otkažemo festival, a sa druge strane nam je najbitnija bezbednost posetilaca. Tako da su nama negde potrebne mere pod kojima bi mogao da se održi festival. Tražimo konkretne mere Vlade, gde bi zajednički doneli odluku, ovo je prosto apel da se donesu konkretne mere, makar to bila i zabrana, ili manji kapacitet, samo da imamo konkretnu meru. Status kvo nam najmanje odgovara svima. Ili da nam država obezbedi neke subvencije za sledeću godinu, jer to su male subvencije za državu, a opet ako se gleda udeo festivala u ekonomiji jednog mesta kao što je Vrnjačka Banja je mnogo veći nego što je ta subvencija. Godinama smo funkcionisali od sponzora, kao što su velike kompanije u Srbiji, a najmanji deo smo dobili od države. Maletene smo do sada bili samoodrživi”

Foto: Nebojša Cvetković

Krah festival, kako dalje navodi Vukomanović, odrazio bi se negativno na celokupan turizam u Srbiji.

“Najveći udar je na turizam, a mi smo deo tog turizma. Prošle godine je Vrnjačka Banja izašla sa zvaničnim podatkom da je blizu tri miliona evra prihoda od turista koji su došli tokom tri dana Lovefesta. Radimo svi tokom cele godine pripremu festivala i to vraćanje para bi nas ukopalo, bukvalno bi nestali sa mape festivali. Ove godine svi strepe, strepe ugostitelji u Vrnjačkoj Banji, strepe hotelijeri jer ih je većina prodalo već smeštaj za taj termin i sad su možda morali da otkazuju, vićini je istekao termin za otkazivanje rezervacija, i generalno ne samo za naš festival nego za celokupan turizam u Srbiji. Egzit je naš najveći festival i negde najveći brend Srbije i baš ono što sam rekao na početku što je veći festival to je i veći problem. Svi mi imamo zaposlene ljude tokom cele godine u festivalu i to je možda i najmanji gubitak jer možemo da nađemo neki posao gde bi te ljude uposlili, ali same te ugovore koje sa izvođačima i sponzorima imamo potpisane su nam najveći problem, jer realno postoji mogućnost da većina festivala u Srbiji dogodine neće postojati. To je najveći problem”, zaključuje Vukomanović.

IZVOR: Nova.rs

Avatar photo

Autor: Igor