Povratak mlade TECHNO dame Loco Baby

 Povratak mlade TECHNO dame Loco Baby

Popričali smo sa Beogradskom techno damom Sanjom Đurđević, publici elektronske muzičke scene poznatijom kao Loco Baby. Nakon kraće pauze, uzrokovane posvećenosti fakultetskim obavezama i sticanjem prestižnih zvanja, Loco se vraća za mix pult snažno motivisana. Ova perspektivna, svestrana i snažna ženska figura je dokaz da mnogo različitih talenata mogu da funkcionišu zajedno i to veoma uspešno.

Glavne asocijacije na tvoj start na elektronskoj sceni?
Kad vreme odmakne, nebitan je povod početka jedino se vrednuje suština. Moja suština je uvek ostala nepromenjena – neprestana igra i nadogradnja. Kroz muziku, kao i kroz život. Elektronska muzika sa naglaskom na techno, kao izrazito tvrd zvuk, je ono što stoji uz moje ime. Obzirom da sam sa nepunih 21 godinu uplovila u celu tu mašineriju. Za mene su sve to bili izazovi u kojima sam, prema mišljenju mnogih, plovila kao pravi maher. Životna škola koje te nadogradi na fantastičan, neponovljiv način. Ljubav prema muzici je prvi deo i naravno glavni deo te priče “…kad se svira savršeno, deluje kao da odjekuje tišina…”

Šta bi izdvojila kao iskustvo/anegdotu za pamćenje?

Najznačajnije iskustvo su uvek ljudi, ta živa konekcija sa energetskim poljem drugih muzičkih zaljubljenika. Svako je specifičan i jedinstven, zajednička im je iskrenost do koje sam imala šansu da doprem. Ja svoj angažman na muzičkoj sceni posmatram kao specifičnu lutriju u kojoj sam zaslužila dobitnu kombinaciju. Pristupiti ljudskim dušama i plesati sa njima do ranih jutarnjih časova ne ostavlja vam prevelik izbor nego da obožavate kada iznova i iznova pokrećete tu moćnu vibraciju. U suštini, nema tu mnogo filozofije, pratiš put koji se sam otvara. Super anegdota su situacije u kojima sam na nastup kretala u 6h ujutru. Posle lepo prospavane noći u udobnom krevetu uz osam časova kvalitetnog sna – ustajem. Nakon doručka, tuširanja i spremanja, umesto na trening, krenem na dj nastup. Zračimo različitom energijom ali komuniciriamo istim muzičkim jezikom, tako da se sve različitosti potiru.

Kako posmatraš predrasude koje se često vezuju za elektronsku muziku?

Učestala putovanja i dinamika takvog stila života zahteva izvrsnu kondiciju. Osnovna predrasuda je da takav život ujedno znači da ideš sa porocima „pod ruku” i “na ruku”. Istina je jedna: ne sme postojati generalizacija. Prepoznatljiva sam po svom sportskom režimu života. Pravilna ishrana, kvalitetan san, redovan trening uz yogu i meditaciju su ključ moje životne priče. Prema mojim kriterijumima, uspeh se meri na osnovu kompletne psihofizičke spreme a ne samo na osnovu dostignuća u poslu.

Ukratko o dosadašnjim iskustvima…?

Imala sam priliku da budem na domaćim prestižnim festivalima elektronske muzike – Exit festival, Love fest, Dev9t Festival, Green Love fest. Želim da pohvalim kult, koji su pomenute organizacije, uspele da izgrade tokom godina svog postojanja i da Srbiju rangiraju kao ozbiljnu festivalsku destinaciju. Beogradska publika je imala priliku da me sluša u većini klubova u gradu i Srbiji. Takođe, zemlje regiona su bili moj čest domaćin (Bosna i Hercegovina, Makedonija, Slovenija, Hrvatska) kao i Španija, Mađarska, Grčka a od skoro i Holandija. 

Šta je obeležilo leto 2018?

Definitivno, nastup u Amsterdamu, u poznatom klubu Melkweg. Sjajna organizacija celokupnog event-a i izvrsna promocija duguje zahvalnicu In’Deep’n’Dance Records, predvođenu pobednicom takmičenja za najboljeg back stage menadžera u Amsterdamu – Lindom Milojković. Delila sam pult sa izuzetnim izvođačima – poznavaocima kvalitetnog elektronskog zvuka Dexon-om i Jayzo-om. Istakla bih i gostovanje na Freedom Music Festival-u u Makedoniji, koji je održan po prvi put na jednoj fantastičnoj atrijumskoj lokaciji. U organizaciji mog dugogodišnjeg prijatelja i velikog profesionalca – Ljubana Stamenića, ovaj festival je 2018. godine zasigurno otpočeo dugogodišnju tradiciju.

Ovo leto su obeležili i neki novi počeci – u ovom periodu spremam se i za jednu akademiju elektronske muzike i vredno radim na pripremi tog prijemog ispita.

Oseća li se težina u ovom zanimanju zato što si pripadnica ženske populacije?
Pitanje rivalstva muškaraca i žena u ovom svetu je davno prošlo vreme. Ne priznajem takvu podela zanimanja, nego podelu na virtuoze i one koji to ipak nisu. Žene su se iza mix pulta dokazale i tu se prema mom mišljenju ne pravi zbrka. Ili jesi ili nisi. Kvalitet je jedini parameter. Sve zavisi od osobe, a ne od nametnutih nam rodnih uloga. Kad nekom deluje da ono što je zahtevno ti odrađuješ sa neverovatnom lakoćom, znaj da si zmaj u tome što radiš.

Šta te inspiriše?

Konstantnu inspiraciju postižem isključivo mešajući stilove muzike koje slušam. Danas postoji specifična fuzija muzičkih pravaca gde često neverovatni žanrovski spojevi iskreiraju remek dela. Kod mene muzika nikad ne prestaje, ni tokom spavanja. Nekad danima slušam samo jazz ili samo klasičnu muziku, ponekad fado. Dok je lounge drum and bass omiljen jutarnji takt a reggae, funk i smooth jazz su česti tokom dana. Rock svirke su mi skrivena strast. Taj energetski naboj osetim samo još kad ja stojim iza pulta. Hip hop 90-ih i specifičan vajb koji nosi  taj žanr je atmosfera u kojoj mi često protekne dan. Dok se bavim projektnim aktivnostima, u oblasti socijalne politike, često pustim frekvencije koje pospešuju koncentraciju. Tokom meditacije su uz mene specifične mantre, kao i tokom yoge, koja čini moju svakodnevicu. Uz aktivan fizički trening u tereteni ili prirodi, uvek se odlučim za agresivniji – progressive ili techno zvuk. Sa različitim aktivnostima, ide specifična muzička podloga. Za mene je bitno da svaka prilika ima svoj takt, koji mora da se oboji zvukom. 

Kako gledaš na ekspanziju DJ scene?

Od svake instant priče ostane samo taj instant deo, priča se izgubi. Nikada nisam bila pobornik tog režima “preko noći”. Kod mene sve mora korak po korak jer jedino tako i ja sama vrednujem uspehe – kada su postepeni i zasluženi. Sve ostalo bi se kosilo sa mojim suštinskim principima. Neprijatnosti su deo života, pa tako mogu biti i deo muzičke scene, i ne mogu da se izbegnu, ali može da se nauči da se barata sa njima. U suština, svede se da je sve neka škola, odnosno lestvica iznad ili ispod. U zavisnosti koliko si spreman da ideš i probijaš granice sopstvenih mogućnosti, zavisi to: kako i koliko jako se tvoj bass čuje!

Do nekog narednog slušanja… mnogo mira i ljubavi, želi vam Loco!

Avatar photo

Autor: Igor