Poznati su svi izvođači velike 10. proslave Outlook festivala!

 

Već poznat kao ambasador bass muzike i soundsystem kulture u svetu, Outlook festival ovo leto obeležava svoj deseti rođendan. Pre par dana ugledni The Guardian dodao je Outlook na listu najboljih festivala u svetu, a sada je stiglo vreme za otkrivanje punog lineupa izvođača. Veliku slavljeničku postavu predvodi velikan repa, istaknuti član legendarnog Wu Tang Clana, jedan od najvećih pripodvedača hip-hopa – američki muzicar Ghostface Killah, kojem se pridružuju David Rodigan, Roots Manuva, Mad Professor, Shy FX, Loyle Carner, Rockwell, Chronixx & Zinc Fence Redemption Band, Congo Natty, Amy Becker, Alix Perez te mnogi drugi. Outlook i ove godine ujedinjuje istinske legende i predvodnike sutrašnjice u dubstep, jungle, dub, drum’n bass, hip-hop, grime i drugim bass žanrovima, i to u tvrđavi Punta Christo pored Pule od 6. do 10. septembra. Festival će u sredu 6. septembra, u pulskoj Areni otvoriti ikona grime muzike Dizzee Rascal, majstor eksperimentalnog hip hopa i elektronske muzike, američki DJ i producent DJ Shadow, a nakon velikog uspjeha premijernog koncerta u Londonu, u Arenu stiže 20-člani Outlook Orchestra koji sprema nekoliko iznenađenja.

 

 

Duboko u temeljima Outlooka su dub i reggae, koji teraju ručno izrađene razglase do samih granica, a ni ove godine tu nema izuzetka. Sir David Rodigan glavom i bradom će ponovno održati muzicku lekciju, sa prvoklasnim buntovnikom Congo Nattyjem koji će nastupiti uz Dongo Dubz i Iron Dread. Pioniri i uvek jednako uticajan label i soundsystem Channel One se takođe vraća na tvrđavu, sa stručnjacima Bennyjem Pageom te ikonom Mad Professorom, čiji je muzicki doprinos visoko podigao lestvicu duba na svetskim pozornicama. Vokalna poslastica uživo biće legenda sa Jamajke Michael Prophet koji će nastupiti sa UK reggae kolektivom Vibronics, dok će produkcija nove škole Equiknoxx pružiti rastrojeni dancehall ritam. Outlooku se pridružuje ikona Emperor i novija škola sa Jamajke Chronixx & Zinc Fence Redemption Band.

Jedan od najpoznatijih muzicara regije, Edo Maajka prvi put ce nastupiti na Outlook festivalu i to tik pred izdavanje sedmog studijskog albuma čiji singlovi “No Pasaran” i “Ne mogu disat” zvuče obećavajuće. Ostali regionalni izvođači dodati na popis su i d’n’b producent i DJ Kodin, slovenski ljubitelji vinila DubDiggerz, srpski d’n’b DJ-evi Euphorics i Subview.

Dubstep i bass su oduvek bili uporišta Outlooka, a ovog puta predstavlja ih Youngsta, Gantz, Truth, LX One, Distinct Motive i Compa, a podupire ih legendarni MC’ Chunky, Crazy D i Sgt. Pokes. Nostalgični garage-swing ćemo čuti od old-school pionira Scotta Garcie i Hearless Crew Mighy Moea. Glavni krivci za visoke temperature u ovoj bass pustolovini biće Conducta, MR VIRGO, DARKZY i zvezda u usponu Amy Becker koju će pratiti Radar Radio ekipa Jetts, Jossy Mitsu, Mungo i Grade 10. Kao predstavnik UK hip hopa na Outlook dolazi legendarni Roots Manuva.

 

Pogledajte video najavu finalnog popisa imena Outlook festivala

Jednak temelj Outlook strukturi daje drum‘n bass, a kao njegov predstavnik tu je UK heroj i jungle legenda Shy FX, koji sa sobom donosi svoju bogatu diskografiju himni. Bane, za mnoge naslednik Shy FX-a i jedan od zapazenijih umetnika na sceni, takođe će rado biti viđen u Puli, sa Stamina MC-jem, miljenikom ovog žanra. Alix Perez, Icicle, Rockwell i SP:MC iz Shogun Audio kolektiva neće proći nezapaženo, dok će glavno ime Soul:r labela i pravi vizionar drum and bass scene biti Marcus Intalex.

Na Outlook lineu-upu ima mesto i za nežnije tonove, koje će zauzeti jedna od imena u usponu Jorja Smith. DJ set sprema Stones Throw’s Sofie, sa eklektičnom lepezom soul zvukova. Kantautori i DJ-i Tom Misch i Dan Kyle (Jordan Rakei) kombinuju jazz zvukove sa hip hopom. Među drugim selektorima su Dan Shake koji je potpisao za Mahogani, zatim mlada nada iz New Yorka Anna Morgan i dečko iz Bristola Gardna.

U tvrđavi na prekrasnoj jadranskoj obali, Outlook festival je savršena lokacija za festival i odmor. Sunce, more, plaža su kao stvoreni za opuštanje i punjenje baterija pre celonoćnog plesa, ali i idealna kombinacija pustolovine i vrhunske muzike. Sa više od 90 umetnika na dugom line-upu slavlje Outlook festivala je spremano da dočeka svoje deseto, monumentalno izdanje.

Mnogo se toga promenilo u deset godina, ali posvećenost, strast i sposobnost Outlook festivala i dalje je prisutna, kao i prvih dana. Iako odrastao, osećaj porodice je i dalje tu, a umetnici i posetioci se vraćaju iz godine u godinu kako bi ponovno doživeli i otkrili novu muziku na najboljem ozvučenju. Od ambiciozno postavljenih pozornica, do partyja na pučini mora i koncerta otvorenja u istorijskoj Areni, Outlook ekipa nije odustajala od dizanja lestvice, pri tom ne zaboravljajući svoje korene. Dekada Outlook festivala – vidimo se na tvrđavi!

Regionalne festivalske ulaznice po ceni od 660kn i ulaznice za Outlook Arenu po ceni od 240kn mogu se kupiti putem Entrio sistema te na prodajnim mestima sirom hrvatske.

 

Najbolji trenuci prošlogodišnjeg 9. Outlook festivala

Avatar photo

Autor: Igor