Rejv bez žena? Dancefloor je mesto gde se žene prepuštaju uzbuđenju i čarima same žurke.

 Rejv bez žena? Dancefloor je mesto gde se žene prepuštaju uzbuđenju i čarima same žurke.

Rave kultura se po mnogo čemu razlikuje od ostalih urbanih načina zabave i ostalih subkultura, a time se paralelno razlikuje uloga žena u kompletnoj rave kulturi i načinu kako se ona manifestuje.

Dolazak žena i devojaka te plesanje na većini mesta se gleda kroz prizmu tradicionalne rodne uloge gde žene predstavljaju seksualni objekt i one su skoro pa glavni razlog dolazaka muškaraca koji posmatraju žene dok plešu i prilaze im prilikom zavođenja.

Nasuprot tome rave kultura znači ukidanje besmislenih rodnih uloga, žene su pripadnice rave kulture i zajedno sa muškarcima čine rave zajednicu. Dancefloor je mesto gde se žene prepuštaju uzbuđenju i čarima same žurke.

Žene na danceflooru ruše društvene prepreke, one pokreću inicijativu, harmonično plešu u ritmu, slobodno i pritom istražuju nove oblike zadovoljstva i sopstvenog identiteta.

Stilom oblačenja i šminkanja pokazuju svoju individualnost, ne zaziru od iskazivanja sopstvenih stavova i preferencija. One su poznavatelji različitih stilova plesa, u njemu istinski uživaju i impresioniraju sve oko sebe soptvenim iskustvom i izražajem.

*Članak je sastavljen na temelju soptvenih zapažanja autorke uz delimično korišćenje literature iz knjige “Sociologija i party scena”

IZVOR: Klubskascena.hr

Avatar photo

Autor: Igor