REJV MENJA MOZAK, POVEZUJE LJUDE I STVARA ČVRŠĆE VEZE!

 REJV MENJA MOZAK, POVEZUJE LJUDE I STVARA ČVRŠĆE VEZE!

Posebno su proučavana izmenjena stanja svesti poznata kao “4D”.

Istraživačka studija koju je nedavno sproveo tim britanskog univerziteta Kent otkrila je kako rejv i korišćenje psihodelika pomaže u kreiranju “čvrstih i značajnih veza”, a psihodelici bi shodno tome mogli itekako pomoći u postizanju uspeha prilikom kliničkih terapija, objavljeno je u uglednome magazinu Frontiers In Psychology.

Antropolog dr. Martha Newson proučavala je ponašanje ljudi koji posećuju rejvove, sa posebnim naglaskom na njihova izmenjena stanja svesti – koja se popularno nazivaju “4D” – dance (ples), drums (bubnjevi, ritam), sleep deprivation (manjak sna) i drugs (droge). Važni su jer su upravo oni sastavni delovi ritualističkog ponašanja, svojstvenog ljudima još od pamtiveka, a koje među onima koji ga praktikuju budi pozitivna društvena nadahnuća i prijateljski nastrojene odnose.

Studija je takođe pokazala kako su prijateljstva i čvrste međusobne veze vrlo često bili stvarani pod uticajem psihodeličnih droga. Dr. Newson kaže kako takve droge često prati stigma rekreativnog opuštanja koje može izazvati negativne posledice, ali tvrdi da njihovo korišćenje u kliničkim studijama uvelike pokazuje kako se njima izrazito korisno može potpomoći lečenje mentalnih stanja kakva su, npr., depresija, PTSP ili čak i anoreksija.

“Uočili smo pozitivne asocijacije između plesanja i uzimanja psihodeličnih droga na ovim grupnim ritualima sa osećajima društvenog zbližavanja, a što bi se moglo ispostaviti korisno u razvijanju novih vrsta kliničkih terapija”, dodala je.

IZVOR: Klubikon.com

Avatar photo

Autor: Igor