Richie Hawtin i Sven Vath o svojim susretima sa ”Pikcem” Ricardo Villalobosom

 

Reči jednostavno ne mogu opisati kakav uticaj Ricardo Villalobos ostavlja bilo svojim setovima, produkcijama ili samo svojom pojavom. Njegovi manevri minimalnih i trippy traka ukomponovanih sa njegovim magičnim stilom miksanja pretvorili su ga u legendu.

Villalobos nije samo običan DJ koji dođe odradi svoj set i nakon toga napusti floor kao da se ništa nije dogodilo. Upravo suprotno, samo njegov dolazak na pult izaziva oduševljenje kod svakoga, a tek njegovi eksplicitni nastupi ostaće upamćeni još dugo vremena. Kako bi se što bolje objasnilo koliko je Ricardo cenjen, donosimo izveštaj šest velikih imena elektronske muzike, koji o njemu imaju samo reči hvale:

Sven Vath:
”Sećam se da je 1990./’91. Ricardo redovito dolazio u moj klub Omen u Frankfurtu. Uvek je donosio bongove i svirao na perkusijama tokom mog seta i tako smo postali prijatelji. Posle par godina pridužio se agenciji Cocoon kao izvođač i ubrzo zatim postao je rezident Cocoona na terasi Amnesie”.

Richie Hawtin:
”Kada sviraš sa Ricardom to je više istraživanje nego nastup, ideje koje skaču napred-nazad, uvek uz slobodu probijanja granica. Često smo znali donositi svoje laptopove i drum machine i stvorili bi nešto potpuno novo, što je rezultiralo najdubljim i najizazovnijim setovima u kojima sam ikada ucestvovao.”

Move D:
”Prvi put kada sam ga upoznao osvojio me njegov entuzijazam i predanost. Ricardo je jedan od najcool likova u industriji, apsolutni model superstar DJ-a u svetu. Tokom godina slušao sam ga i svirao zajedno sa njim sirom sveta. Od Monza kluba u Frankfurtu do Mutek kluba u Montrealu, preko njegovih redovnih nastupa u londonskom fabricu, do prekrasnog Outline festivala u Moskvi.”

Ricardo Esposito:
”Kao da je bilo juče. Ger Perlonized! u Panorama baru u decembru 2006. Ricardo je svirao od 5.00-8.00 i bilo je više nego puno. Bilo je izvanredno. Činilo se kao da svaka osoba želi komadić njega, pa tako i moja prijateljica Mariah. Odvukla me do njega kao da nam životi zavise od toga. Nisam uopste bio siguran o čemu se radi. Nakon što smo se probili konačno do njega, stajali smo tačno ispred njega, a Mariah je viknula njegovo ime desetak puta. Ricardo se konačno okrenuo i viknuo ”MOLIM???”, a u tom trenutku ona je ostala bez reči, kao da će zaplakati. Duboko je udahnula i rekla ”Volim…te…”, a Ricardo je umiljatim i uverljivim glasom odgovorio ”Znam”.”

Alexandra:
”Ljudski jezik ne može opisati preciznost njegove duše, a to je upravo ono što krasi Ricardov doživljaj. On je topla, ljubazna i skromna osoba, jedinstveni umetnik koji uvek stvara ”oluju” stilova, žanrova, osećaja i emocija. Uvijek trippy, igra se umom sa traka iz svih krajeva, novo ili staro, nejasno ili zaboravljeno. Naučio me da granice istraživanja ne postoje i da se usudim tražiti one najčudnije stvari koje volim. Za mene je Ricardo poput Gandalfa, najveći, najsajniji čarobnjak koje je postojao i koji će uvek postojati u elektronskoj muzici.”

 

Avatar photo

Autor: Igor