Sébastien Léger: Esencija francuskog elektro hausa!

 Sébastien Léger: Esencija francuskog elektro hausa!

Sébastien Léger je skoro tri decenije u svetu elektronske muzike i simboliše esenciju francuskog elektro hausa. 

DJ-ingom se bavi od 1994, a produciranjem od 1998. godine. S obzirom na to da potiče iz porodice profesionalnih muzičara, on je praktično ceo život u svetu muzike. Studirao je Muzičku akademiju, usmerenja tehničke i muzičke teorije. Njegov prvi susret s onim što nije klasična muzika dogodio se u prodavnicama ploča. Najveći utisak na njega ostavili su Duft Punk i drugi pioniri elektronske muzike. Ubrzo nakon toga našao se za DJ pultom.  

Légerovi prvi producentski koraci bili su usmereni na house, koji je suptilno miksao sa technom i njemu svojstvenim elementima funk-a, što je daleko prevazilazilo francuske house klišee. Kada je počeo sa produciranjem, 1998, izbacio je prvi EP pod alijasom Deaf’n’Dumb Crew. Dve godine kasnije izašao je njegov prvi album „Atomic Pop“. Ovaj album je genijalan na više nivoa, a na njemu su sadržane numere pravog early 2000’s tech house-a, koje su i dalje relevantne i koje prave boom na dens floru. Kao njegovi veliki klupski hitovi koji su bili popularni širom Evrope, izdvajaju se Hit Girl“, „Hypnotized“ i „Aqualight“. 

Album „King Size izbacuje 2002. godine, 2007. „Planets“, a 2013. godine „Back to basics“. Po nekoliko EP-jeva je izbacivao svake godine, a takođe se u međuvremenu bavio i remiksovanjem, i to pesmama Justina Timberlakea i Armanda Van Heldena, između ostalih. Sarađivao je i sa velikim izdavačkim kućama, kao što su Ministry of SoundDefectedIntec, itd. Osnovao je i tri svoje – Mistakes MusicTemple Of Lions i Lost Miracle, od kojih je treća i dalje aktivna. Njegov studio nalazi se u Amsterdamu.

Kako i sam naglašava, kroz ovaj lejbl ne želi da spamuje publiku konstantnim izbacivanjem traka artista, već to radi sporadično, svaka dva-tri meseca. 

U današnje vreme veoma je lako izbacivati trake svake nedelje, ali tada stvari postaju bezlične. Volim da vodim svoj lejbl sa brigom i uz akcenat na kvalitetu muzike. Uvek vodim računa da svaki EP ima barem jednu dobru klupsku traku koja će biti aktuelna i nakon dužeg vremena“, izjavio je Léger u intervjuu za britanski The Playground.

Dobre klupske trake vas definitivno očekuju na No Sleep festivalu, na kojem ćete u subotu, 9. aprila, u klubu Drugstore upravo imati prilike da slušate Sébastiena Légera!

AUTOR: Vanja Ratković

Avatar photo

Autor: Igor