“Solar Easter” žurka u Sofiji je sve bliže, predstavljamo vam RICHIE HAWTIN-a

Ostalo je samo još 14. dana do jednog od najvećih tehno dogadjaja u Bugarskoj, stižu tehno velikani Paco Osuna, Matador i Richie Hawtin na Solar Easter party.
Do sad smo vam predstavili u zasebnim člancima Paco Osunu i Matadora, a sada vam predstavljamo zvezdu žurke i DJ-a od kojeg se najviše očekuje RICHI HAWTIN-a.

Velikan elektronske muzike poznat po eksperimentisanju “Richie Hawtin a.k.a. Plastikman“, rođen je 1970. u Velikoj Britaniji, od devete godine živi u Windsoru, Ontario. S elektronskom muzikom upoznaje ga otac, inžinjer robotike u General Motorsu, te ovaj počinje svoje muzičko obrazovanje sa pionirima tehna poput Kraftwerka i Tangerine Dreama. DJ-ingom se bavi od svoje sedamnaeste godine, te ga bookiraju najpoznatiji klubovi u Detroitu (Shelter, Music Institute), u kojima tehno vrte i dvojica od trojice pronalazača Detroit tehna, Kevin Saunderson i Derrick May. Iako su svi tadašanji DJ-evi i producenti bili skeptični oko Richie-vog uspeha, mršavi kanadjanin im je dokazao svoj talent i inovativnost.

Ubrzo osniva +8 Records label zajedno sa John Acquavivom. S Acquavivom izdaje pod više aliasa, solo kao Richie Hawtin, Plastikman (NovaMute) i Fuse (Further Underground Subsonic Experiments, Warp/TVT). Iako su se u početku udružili da bi napravili megamix Derrick Maya za puštanje na radiju, John i Richie izdaju i prvu ploču, Elements Of Tone za +8 Records. Na istom labelu izdaju Kenny Larkin, Speedy J i Mark Gage. +8 Records postaje poznat po laboratorijski preciznom i polaganom acid basslineu. Projekt Plastikman nastaje 1993. sa dva izdanja za +8 Rec, singlom Spastik i albumom Sheet One. Njegov alter-ego, Fuse, više melodičan i raznolik projekat, izdaje album Dimension Intrusion za britanski Warp Records label, a kasnije ga licencira i Wax Trax!/TVT za izdavanje u Americi. Tako Richie-a upoznaju i Aphex Twin, B12 i Autechre koji ostaju impresionirani njegovim izdanjima. Sheet One album je ponovno izdan za etiketu Probe (takodje Plastikmanova etiketa), a odmah zatim i njegov drugi LP, Musik.

Zbog problema sa prelaskom granice SAD-a (godinu dana nije smeo preko granice) radi nastupa, te mu je bilo teško nastaviti rad na novom albumu, Klinik, te taj album otpada. U godinu dana “pauze” Richie je radio gigove po celom svetu, i Otvorio novu etiketu pod imenom Definitive Rec. Jedino izdanje je bio live set, snimljen u Buildingu (klub u Windsoru), za Mixmag Live! serijal mixeva najpoznatijih svetskih DJ-eva. U 1996. godini mesečno izdaje po jedan novi singl minimalističkog stila koje zatim skuplja u Concept 1 96: CD mixed by Richie Hawtin, reakcija na new-skool minimal tehno nemačkih etiketa kao što su Basic Channel, Chain Reaction, Profan i Studio1, etikete nastale pod uticajem Plastikmanovih ranih radova. Nakon skoro godinu dana pauze, 1998 izdaje album Consumed, jednako brutalno i mračno minimalističan kao i Concept serijal, a odmah iza njega, krajem 1998. izlazi album Artifakts, na kojem su izdane stvari namjenjene Klinik albumu.

Plastikmanov stil, mešavina minimalističnog acid-housea, experimental i dark detroit tehna, dovodi ga na mesto jednog od najuticajnijih ljudi u tehno muzici. Njegovi prvi producentski radovi bili su minimal tehno u pravom smislu reči, no polako prelazi i na tehno zvuk, producirajući takve stvari koje postaju tehno himne. Dalji experimenti krune ga titulom kralja intelligent tehna, i jednog od nainovativnijih DJ-a /producenata u svetu.

Jednostavno DJ kojeg svaki pravi ljubitelj tehna treba da čuje uživo i da oseti šta je pravi RAVE!!!

Karte su trenutno u prodaji po promo ceni od 35. leva tj. 17.5 eura, a mogu se kupiti preko Eventima.
http://www.eventim.bg/bg/bileti/solar-easter-sofia-inter-expo-center-507680/performance.html 

U vezi Solar Easter žurke objavićemo još jedan članak 28. aprila sa poslednjim i najnovijim informacijama u vezi žurke, gde se tačno održava, vreme polaska vozova, raspored nastupa svakog DJ-a i još mnogih drugih bitnih informacija.

Avatar photo

Autor: Igor